Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

EDUCAȚIE: Dezastru la simularea Evaluării Naționale: Numai 53% dintre elevi au luat note de trecere / 

Breaking News:
 

Emanoil Bocăneanu, fost prefect al județului Galați, a luat 8 ani de închisoare. Decizia este definitivă

Magistrații de la Curtea de Apel Galați l-au condamnat miercuri la 8 ani de închisoare pe Emanoil Bocăneanu, fost prefect al județului Galați.

sursa foto mondonews.ro

Bocăneanu a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunilor de trafic de influență, în formă continuată, instigare la abuz în serviciu, instigare la folosirea de informații nedestinate publicului și delapidare.

Bocăneanu a fost achitat pentru infracțiunile de șantaj și fals în declarații. Decizia este definitivă, astfel că fostul prefect al județului Galați va merge la închisoare.

Bocăneanu a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție tocmai în februarie 2014. În noiembrie anul trecut, după mai bine de trei ani și jumătate de judecată și peste 50 de termene, magistrații de la Tribunalul Galați decideau condamnarea lui Bocăneanu la 8 ani de închisoare.

Decizia a fost atacată de ambele părți, însă magistrații de la Curtea de Apel Galați au decis, miercuri, să respingă apelurile și să mențină decizia dată inițial de Tribunalul Galați.

Conform procurorilor DNA, povestea dosarului arată astfel:

“La data de 1 august 2013, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a exercitat amenințări și presiuni asupra directorului executiv de la acea vreme a Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați (martor denunțător) pentru a o determina să accepte angajarea în instituție a inculpatei Cotan Carmen, o prietenă a soției inculpatului.

Pentru a asigura câștigarea concursului de angajare de către Cotan Carmen, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe președintele comisiei de concurs să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul inculpatului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susținerea concursului.

În perioada decembrie 2012 – 2013, cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcției de inspector șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Galați, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, în calitate de membru al comisiei, s-a implicat activ în sprijinirea inculpatului Balaban Vasile pentru ca acesta să fie declarat câștigător la concursul desfășurat în luna august 2013.

Totodată, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița să nu-și valorifice corect cunoștințele în vederea ocupării funcției pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al județului Galați, primise în repetate rânduri, de la inculpatul Balaban Vasile, pe care l-a sprijinit, produse alimentare și băuturi, în valoare de aproximativ 1.569 lei.

În aceeași perioadă, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a efectuat demersuri astfel încât să se asigure că firma inculpatului Budur Laurențiu, care avea un contract cu Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați, va primi contravaloarea contractului, în condițiile în care nu Instituția Prefectului Județului Galați gestiona fondurile acestei unități, ci Consiliul județean Galați.

În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duș, baterie duș), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări, și a pretins și o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante.

În perioada 2012 – 2013, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, în calitate de prefect, uzând de prerogativele funcției deținute, a determinat angajați din cadrul Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați să-i prelungească unei angajate a unității suspendarea din activitate, sens în care, în mod repetat a primit de la aceasta sume de bani prin intermediul fiicei ei.

În cursul anului 2013, la solicitarea inculpatului Topală Bogdan, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a intervenit, în două situații, pe lângă ofițeri ai Poliției Rutiere Galați, astfel încât subordonatul său să fie sancționat doar cu avertisment pentru depășirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancțiunea de suspendare a permisului de conducere.

În luna februarie 2013, folosindu-se de calitatea sa de prefect, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a intervenit pe lângă un ofițer superior din cadrul IPJ Galați, pentru ca acesta, la rândul său, să determine angajaţi din cadrul poliţiei să achieseze la apărările formulate de un petent în instanţă, sancționat contravențional cu amendă și cu suspendarea permisului de conducere.

În perioada octombrie – noiembrie 2013, dând curs unui interes propriu şi folosindu-se de funcţia şi poziţia pe care o deţine, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin i-a solicitat directorului Muzeului de Istorie din municipiul Galaţi să-i pună la dispoziţie mai multe materiale promoţionale despre oraşul Galaţi, sens în care a întocmit chiar o adresă din partea Instituţiei Prefectului judeţului Galaţi, pentru ca directorul muzeului să poată justifica lipsa materialelor solicitate. Aceste materiale erau necesare, în realitate, pentru interesul familiei sale.

Tot în această perioadă, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a impus martorei denunţătoare, ca pentru interesul său propriu, să achiziţioneze din banii Direcţiei judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, un set de manuale de drept necesare pregătirii soţiei sale care dorea să susţină examenul de admitere în magistratură.

În perioada de timp în care a îndeplinit funcţia de director executiv la Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanei Galaţi, respectiv 29 octombrie 2009 – 11 mai 2012, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a determinat o persoană să-i monteze pe calculatoarele personale de la domiciliu, două licenţe de programe antivirus, în valoare de 200 lei, care fuseseră achiziţionate de către Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanei Galaţi.

În aceeași perioadă, acesta a comandat şi a impus achitarea, din banii instituţiei, a mai multor lucrări cu caracter juridic, în special drept penal, drept procesual penal, drept civil, drept procesual civil, teste grilă pentru licenţă – drept procesual penal, teste grilă pentru examen – drept procesual civil, teste grilă pentru concursuri şi examene, un pachet curs engleză, lucrări care, la inventarul efectuat după demararea cercetărilor nu au mai fost găsite.

Se observă că aceste lucrări nu se justifica a fi cumpărate din fonduri publice, instituţia Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanei Galaţi, nefiind una dintre cele la care s-ar fi pretat astfel de lucrări, pentru pregătirea profesională.

În perioada 11 mai 2012 – 14 noiembrie 2013, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, după numirea sa în funcția de prefect, a folosit în mod excesiv şi abuziv 4 cartele SIM, împreună cu trei aparate telefonice și un modem de internet (despre care cunoştea că aparțin Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanei Galaţi) chiar şi după plecarea sa.

Mai mult a pus şi la dispoziţia altor persoane, între care inculpatul Topală Bogdan astfel de servicii.
La data de 21 decembrie 2012, i-a solicitat unei persoane să întocmească, în fals, acte de casare pentru un terminal mobil, motivând că aparatul are o mică problemă la ecran, că îl va repara şi îl va folosi pentru el. Persoana respectivă nu a dat curs solicitării ilegale a inculpatului.

În rechizitoriu s-a mai reținut că inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, în calitate de prefect, cu ocazia completării declaraţiei de avere pe anul 2013, nu a evidenţiat vânzarea a două apartamente, unul deţinut împreună cu soţia sa şi celălalt deţinut în cote părţi de soţia sa, împreună cu mama acesteia, după dezbaterea succesiunii.

Mai mult, acesta a împrumutat o persoană fizică cu suma totală de 50.000 euro, fără a reieşi concret provenienţa acestei sume”.

Bocăneanu mai are la activ un dosar penal în care este acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în ceea ce privește finanțarea echipei de fotbal Dunărea Galați.