Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

ANM: Canicula se prelungește până miercurea viitoare, cel puțin / JUSTIȚIE: Dorneanu a cerut de la BEC date suplimentare despre referendum / Acesta este motivul amânării validării scrutinului /   POLITICĂ: Primarii o somează pe Dăncilă să le dea bani /

Breaking News:
 

Cîțu (PNL): Ieșire “de spital” a lui Teodorovici la adresa presei române!

Senatorul PNL Florin Cîțu a criticat joi propunerea ministrului Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, ca jurnaliștii care publică informații neverificate să fie amendați.

Liberarul cataloghează propunerea pesedistului drept o ”ieșire de spital” și o reacție ”incredibil de violentă” la adresa presei.

Iată postarea integrală a lui Cîțu: 

Ieșire “de spital” a lui Teodorovici la adresa presei române!

Incredibilă de violentă reacția ministrului Teodorovici la întrebările presei.

După ce a vrut să limiteze dreptul la muncă acum vrea să pună botniță presei.-(“Nu știu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informațiile și pe urmă să le publice-dar o să verific personal acest lucru-și dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta, inclusiv o amendă”.- Eugen Teodorovici)

Deși nu se grăbește cu bugetul pentru 2019, Eugen Teodorovici are o reacție deplasta legat de un subiect extrem de delicat.

În loc să amenințe presa, Eugen Teodorovici ar trebui să facă două lucruri:

  • să ne dea acces nouă, opoziției, să verificăm veridicitatea execuției bugetare pentru 2018.
  • să nu mai dea ordonanțe, OUG 90/2017 și OUG 114/2018, prin care să se protejeze de abateri, nereguli și măsluiri ale datelor oficiale. Informațiile pe care le prezintă public să fie adevărate sub obligația răspunderii penale. Așa o să fie și el obligat să prezinte adevărul.

După această ieșire “de spital” a lui Eugen Teodorvici,și au mai fost și altele în acest an, rămâne o singură întrebare legitimă:

  • de unde știa Darius Valcov cu o lună înainte de publicarea OFICIALĂ a execuției bugetare cifrele deficitului bugetar pentru 2018? Datele sunt secret de serviciu până la data publicării lor. Alo, procuratura generală?!

P.S. Degeaba îl dai afară pe Mișa. Sunt prea mulți cei care știu adevărul.

Acuzațiile lui Florin Cîțu vin la o zi după ce Teodorovici a catalogat drept “o bazaconie totală, o imbecilitate, pe românește” anunțul senatorului liberal de a informa Eurostat privind manipularea de către Ministerul Finanțelor a indicatorilor economici în scopul manipulării pieţelor de capital, financiare şi bancare.

Nu ştiu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice – dar o să verific personal acest lucru – şi dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta, inclusiv o amendă. Este inacceptabil ca o persoană publică importantă, vicepreşedinte de partid, aşa cum este Florin Cîţu, să dea astfel de informaţii, în condiţiile în care Eurostat confirmă datele mele. Nu e corect să dezinformezi populaţia. Cei care sunt pe zona de Finanţe din Europa îşi dau seama că aşa ceva nu se face, dar îşi dau seama cum este şi presa la noi, dacă nu verifică nici măcar o dată o informaţie de acest gen, o informaţie de natură economică care poate să inducă în eroare mediul de afaceri, poate afecta imaginea de ţară. Cum îşi poate imagina cineva că ministrul de Finanţe, fie el şi din România, poate face aşa ceva: să manipuleze datele oficiale. Eu nu sunt de ieri, de azi în sistem, sunt de o viaţă întreagă şi nu m-am jucat cu datele niciodată. (…) Este o bazaconie totală, o imbecilitate, pe româneşte”, a declarat, miercuri Teodorovici.

Cu o zi înainte, Florin Cîțu a scris pe Facebook:

„Darius Vâlcov confirmă criza. Cifrele prezentate de Darius Vâlcov sunt măsluite. Datele oficiale despre execuţia bugetului în 2018 apar după 25 ianuarie 2019. Doar atunci Ministerul Finanţelor Publice are situaţia exactă şi finală a execuţiei bugetare. (…) Am fost sunat din MFP şi mi s-a spus că aceste cifre nu sunt reale. Mai mult, şi asta este foarte grav, Darius Vâlcov le cere angajaţilor de la finanţe să măsluiască datele în aşa fel încât execuţia finală să arate exact aşa cum a anunţat el. Adică sub 3%.

Voi informa Eurostat de manipularea indicatorilor economici în România în scopul manipulării pieţelor de capital, financiare şi bancare. În cazul în care nu vom reuşi vom transmite colegilor domnului Teodorovici, la ECOFIN, ce se întâmplă în gradina celui care pentru şase luni de zile va prezida şedinţele ECOFIN”.

Potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), deficitul bugetului general consolidat s-a majorat cu 5,1 miliarde de lei în noiembrie 2018, ajungând la 26 de miliarde de lei după primele 11 luni din acest an, respectiv 2,7% din PIB. Faţă de aceeaşi perioadă din 2017 creşterea deficitului a fost de peste 2,5 ori.

În primele 11 luni din 2017, bugetul general consolidat se încheia cu un deficit de 10,2 miliarde de lei (1,21% din PIB). În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2018 a fost consemnat un deficit bugetar de 20,9 miliarde de lei, respectiv 2,2% din PIB.

Potrivit datelor MFP, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 261,5 miliarde lei, reprezentând 27,5% din PIB, sunt cu 14,6% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 287,5 miliarde lei, cu 20,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

44 Shares