Duminică, 16 decembrie, se împlinesc 29 de ani de la izbucnirea la Timișoara a Revoluției din 1989 care a cuprins apoi întreaga Românie și ne-a scăpat de regimul ceaușist.

Piața Operei din Timișoara decembrie 1989

Mii de timișoreni au ieșit pe străzi, protestând împotriva mutării forțate într-o parohie din Bihor a pastorului protestant, László Tőkés, suspectat de spionaj și trădare. 

Inițial, au fost câteva zeci de oameni pe 15 decembrie în fața bisericii reformate, pentru a-l proteja pe Tőkés. O zi mai târziu însă, au venit studenţi și muncitori, iar în jurul orei 16.00 erau deja blocate de ei mai multe tramvaie.

Manifestanţii strigau „Jos cu Ceauşescu!”, iar o parte dintre ei au pornit în coloană către căminele studenţeşti, pentru a aduna noi demonstranţi. În momentul în care au ajuns la sediul PCR au fost operate primele arestări, iar printre cei reținuți și bătuți a fost şi pastorul László Tokés.

A doua zi, pe 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a convocat o teleconferinţă cu activul de partid şi de stat din judeţe şi a dat ordin să se tragă cu gloanțe în populație. 

Piața Operei din Timișoara decembrie 1989

Primele focuri de armă s-au auzit atunci, iar până după miezul nopţii au avut loc lupte de stradă între militarii veniți cu TAB-uri și tancuri, şi civilii care le-au incendiat.

Pe treptele catedralei, un grup format din copii şi tineri civili a început să scandeze: „Jos Ceauşescu!”, „Libertate!”, „Vrem o ţară liberă!”.

Zeci de timișoreni au fost asasinați de trupele de militari și securiști (poliția secretă comunistă) în zilele ce au urmat, iar cadavrele lor au fost duse pe ascuns la București și incinerate, pentru a şterge urmele represiunii.

După două zile în care armata, miliţia şi securitatea a încercat să reprime fără succes revolta, demonstranţii au ocupat, la 19 decembrie 1989, centrul Timişoarei, din zona Piaţa Operei.

La 20 decembrie 1989, demonstranţii din Timişoara au format Frontul Democratic Român, iar în jurul orei 11.00, generalul Ştefan Guşe a ordonat retragerea tehnicii de luptă în cazărmi şi interzicerea folosirii armamentului din dotare. În jurul orei 13.00, coloanele de manifestanţi au ajuns în Piaţa Operei, iar militarii au fraternizat cu ei. La ora 14.00, efectivele militare au fost retrase în cazărmi, iar Timişoara a devenit primul oraş liber al României.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version