O nouă tragedie a lovit, miercuri la prânz, lumea culturală de la noi şi nu numai, anunţându-se decesul marelui actor şi regizor care a fost Radu Beligan.

beligan1

Actorul era internat de câteva zile la Spitalul Elias şi nu a mai putut duce bătălia cu numeroasele probleme de sănătate care îl acaparaseră în ultimul timp.

De altfel, anunţul medicilor de la Elias a fost clar: “Domnul Radu Beligan s-a internat vinerea trecută, într-o stare de degradare biologică progresivă, în contextul vârstei avansate. Pe perioada internării a beneficiat de monitorizare strictă cu supraveghere şi controlul funcţiilor vitale, cât şi controlul fizic şi psihic adecvat situaţiei sale. A decedat azi, la ora 13.00, prin stop cardio-respirator”.

beligan2

Născut şi crescut în Bacău, în timpul Primului Război Mondial, a debutat în teatru la nici 20 de ani, pe scena Teatrului “Muncă şi Lumină” din Bucureşti, într-o punere în scenă a romanului lui Dostoievski “Crimă şi Pedeapsă”.

În 1943 a debutat şi în film, iar de atunci a bătut record după record ajungând ca în 2013 să fie desemnat de reprezentanţii Cărţii Recordurilor drept “cel mai bătrân actor activ de pe Planetă”.

A câştigat zeci sau poate chiar sute de premii interne şi internaţionale, a apărut în mai toate producţiile celebre, a impresionat cu versatilitatea sa şi a obţinut o stea pe Aleea Vedetelor, dar a şi fost numit membru onorific al Academiei Române.

beligan3

A avut trei soţii şi patru fete, iar puţină lume mai ştie că Radu Beligan a fost şi membru al Partidului Comunist Român din 1962 şi până la Revoluţia din 1999.

Printre piesele celebre în care a apărut amintim “Take, Ianke şi Cadâr”, “Titanic Vals”, “Richard al III-lea” sau “Caligula”. De asemenea, Radu Beligan a apărut şi în filme celebre precum “Iancu Jianu, zapciul”, “Bădăranii”, “Cuibul salamandrelor” sau “După-amiaza unui torţionar”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version