Circa 700 de persoane mobilizate pe Facebook au protestat, vineri seară, în Piața Universității din Bucureşti împotriva utilizării dezinfectanților diluați în spitale, iar în fața Guvernului i-au cerut demisia ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu.

protest-ciolos-dezinfectanti-ziare.com
sursă foto ziarecom

La început, în jurul orei 19.00 s-au adunat aproximativ 200 de manifestanți dar numărul lor aproape s-a triplat în următoarele două ore. Oamenii au ieşit în stradă cu gândul să repete gestul din noiembrie, după tragedia din clubul Colectiv. Au fost aprinse lumânări în memoria celor care au pierit în clubul Colectiv.

“Este o comemorare a victimelor din Colectiv, care au murit de infecții, și a multor pacienți care au trecut prin spitalele din România și au murit din aceeași cauză”, a declarat Oana Gheorghiu, reprezentant al Asociației “Dăruiește Viața”.

“Ni se pare că este neapărat necesar să tragem un semnal de alarmă Guvernului și Ministerului Sănătății că nu mai acceptăm să fim mințiți, să ni se prezinte, în continuare, niște rezultate precum raportările la hectar de pe vremuri și că nu credem că mai este necesar să facem asta. Trebuie să recunoaștem că situația este gravă, să spunem lucrurilor pe nume și să scoatem mizeria la suprafață. Numai așa putem să sperăm că vom curăța sistemul. Dacă încercăm, în continuare, să ascundem gunoiul sub preș nu vom ajunge nicăieri și e un lucru care ne afectează pe fiecare dintre noi. Cred că fiecare are obligația să fie aici și să nu mai acceptăm rezultatele de 5% într-o societate în care e foarte clar că spitalele sunt infecte”, a adăugat ea.

Carmen Uscatu, de la aceeași asociație, a acuzat și ea că s-a ajuns să avem “spitale infectate și infecte, în care oamenii se duc să se trateze și ies de acolo cu mai multe boli și unii mor din cauza infecțiilor” din cauza sistemului “corupt și baronizat, condus politic, în care managerii sunt puși pe criterii politice, fără contracte de management bazate pe rezultate”.

“Tăcerea ucide!”

Ea purta o mască chirurgicală pe față pe care scria “Tăcerea ucide!”. De altfel, toți protestatarii, printre care și părinți cu copii, purtau și ofereau trecătorilor măști cu același mesaj.

Asociației “Dăruiește Viața” solicită, printre altele, anchetarea crizei actuale din Sănătate, cu experți independenți, un plan de criză și control pentru infecțiile nosocomiale, “debaronizarea” Sănătății — eliminarea “dinastiilor universitare” din clinici sau transparentizarea achizițiilor publice.

protest-bucuresti-dezinfectanti - ziare.com
sursă foto ziarecom

Marș spre Guvern

Protestatarii au pornit în marș spre Guvern, pe Bulevardul Magheru, iar Jandarmeria a dispus blocarea unei benzi de sens pe această arteră de circulație din centrul Capitalei, pentru ca oamenii să se poată deplasaşi pe carosabil, nu numai pe trotuar.

Aceştia au strigat: “Achimaş, pe făraş!”, având pancarte cu lozinci precum ”Ne-ați diluat sănătatea”, “Incompetența voastră este moartea noastră”, “Boala noastră este bogăția voastră”.  “Câţi nu aţi îmbolnăvit cu sistemul otrăvit?”, “Contractele voastre pe vieţile noastre”.

“Trebuie să fie o schimbare, aşa nu se mai poate, nu mai putem trăi în aceeaşi minciună. Trebuie construite spitale şi făcute investiţii majore în sănătate”, a declarat Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor.

Ministerul Sănătăţii a publicat, vineri, lista celor 50 de spitale în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme la dezinfectanţi, nouă dintre aceste unităţi fiind din Capitală. Este vorba despre: Institutul Naţional de Endocrinologie Parhon, Spitalul de Urgenţă Pantelimon, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Spitalul Sf. Ştefan, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino, Spitalul de Nefrologie Carol Davila şi Spitalul Universitar de Urgenţă, în care rezultatele au fost neconforme în ceea ce priveşte dezinfectanţii folosiţi şi unde au fost trataţi răniţii din Clubul Colectiv.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version