Bogdan Licu, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat – el însuși cerând să renunțe la titlul de doctor -, a fost confirmat în funcţia de adjunct al procurorului general Augustin Lazăr.

bogdan-licu-kovesi-si-mariana-alexandru,

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind numirea lui Licu în această înaltă funcție de “numărul 2” în Parchetul General.

Printr-un alt decret, Laura Oprean – fost procuror adjunct la DNA în timpul lui Daniel Morar – a fost numită adjuncta lui Bogdan Licu.

Numirile sunt pe o perioadă de 3 ani. iar decretele au fost semnate de Klaus Iohannis după ce joi cei doi procurori au primit aviz favorabil de la Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Despre plagiat, Licu a declarat:

“Eu consider că nu am plagiat în acea teză de doctorat. Am fost întrebat de ce am cerut în luna martie renunţarea la titlul de doctor. În viaţa fiecăruia vine la un moment dat un moment de analiză asupra lucrurilor făcute sau nefăcute. Fiind pusă foarte intens această problemă în media despre lucrările de doctorat, mi-am revăzut şi eu lucrarea. Vă spun că nu am plagiat, asta este opinia mea, am specificat toţi autorii la subsol, nu există pagină fără notă de subsol. Din punct de vedere obiectiv, nu am niciun element din partea niciunei instituţii. Eu am spus, dacă s-a dovedit că am plagiat, îmi dau demisia din orice funcţie delegată, numită, am declarat asta”, a declarat Bogdan Licu, după avizul procurorilor din CSM.

La sfârşitul lunii octombrie, lui Licu i-a fost prelungită cu 6 luni delegarea pentru acest post.

Bogdan Licu a cerut în luna martie anul acesta Academiei de Informaţii “Mihai Viteazul” a SRI – înființată de Gabriel Oprea, retragerea titlului de doctor.

Membrii secţiei pentru procurori din cadrul CSM au dat aviz favorabil joi, cu unanimitate de voturi, pentru numirea în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PÎCCJ a Laurei Oprean.

Laura Oprean a fost întrebată, în cadrul interviului susţinut în faţa membrilor CSM, dacă Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) ar trebui menţinut şi în anul 2017. Ea a declarat că obiectivele MCV au fost atinse şi că decizia de a se menţine sau nu este una politică.

“În ceea ce priveşte obiectivele stabilite pentru sistemul judiciar prin acest Mecanism de Cooperare şi Verificare, consider că ele au fost atinse. Avem o consolidare instituţională legislativă, avem noi coduri, sistemul judiciar este suficient de matur, a dovedit că şi-a asumat cu responsabilitate aplicarea noilor coduri. În materia combaterii corupţiei sunt rezultate semnificative atât în ceea ce priveşte combaterea la nivel înalt cât şi a corupţiei mici. În ceea ce priveşte decizia de a se menţine sau nu acest MCV este o decizie politică până la urmă. Raportat strict la sistemul judiciar, consider că obiectivele stabilite au fost atinse”, a declarat Laura Oprean.

Laura Oprean a lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba-Iulia, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, Parchetul Tribunalului Cluj şi Parchetul Curţii de Apel Cluj.

Din anul 2006 a lucrat în cadrul DNA Cluj, în 2008 devenind şef al structurii.

În anul 2009 a fost delegată procuror şef adjunct al DNA iar în 2012, când Daniel Morar a preluat conducerea interimară a parchetului general, Laura Oprean a devenit procuror şef interimar al DNA. În 2013, a revenit adjunct al DNA, conducerea fiind preluată de procurorul Călin Nistor.

Ulterior, şi-a încheiat activitatea la DNA, la cerere, revenind la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în calitate de procuror general al acestei structuri.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version