Unul dintre cele mai importante dosare instrumentate de procurorii DNA în această perioadă este cel în care oamenii legii vor să găsească vinovaţii pentru punerea, practic, pe butuci a Hidroelectrica.

sursa foto sibiu100.ro
sursa foto sibiu100.ro

În cadrul acestei telenovele, marţi a fost chemat pentru a fi audiat, ca martor, Remus Borza, administratorul judiciar al companiei.

Oficial, Borza a fost chemat pentru a fi audiat în legătură cu un contract de retehnologizare a Hidrocentralei Porţile de Fier II.

Cu această ocazie, administratorul judiciar al Hidroelectrica a făcut o serie de declaraţii extrem de interesante. Printre altele, Borza reclamă apariţia unui prejudiciu de peste un miliard de euro “survenit prin acordarea de lucrări prin încredinţare directă, fără a se recurge la o procedură transparentă de licitaţie”.

În legătură cu mult discutatul contract de retehnologizare a Hidrocentralei Porţile de Fier II, Borza a precizat că “în perioada 1997-2012, o singură centrală s-a retehnologizat prin procedura de licitaţie. Mă refer la Lotru-Ciunget, o centrală de 510 MW, la care preţul retehnologizării a fost de 113.000 euro/MW. La Porţile de Fier II, în care am fost audiat astăzi ca martor, preţul retehnologizării a fost de 12 ori mai mare, de 1,3 milioane euro/MW. Diferenţa între Lotru-Ciunget şi PF II este diferenţa dintre un contract atribuit prin licitaţie publică — Lotru-Ciunget, şi un contract cu încredinţare directă — Porţile de Fier II”.

În plus, Borza susţine că Hidroelectrica, “precum şi UCM Reşiţa, Energomontaj sau Hidroserv, a fost una dintre companiile româneşti discriminate după 1990 în dauna firmelor străine” şi îl consideră principal vinovat pe afaceristul Bogdan Buzăianu, personaj controversat despre care se spune că a ajuns la o avere de peste 200 de milioane de euro tocmai prin manevrele efectuate pe spinarea Hidroelectrica.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version