Fostul premier Adrian Năstase a fost audiat pe furiș de procurorii DIICOT, în urmă cu o lună și ceva, în dosarul Rompetrol II, el având calitate de martor.

adrian-nastase-eliberat-din-inchisoare

Rodica Stănoiu, fostul ministru al Justiţiei din Guvernul Năstase, a ajuns şi ea în faţa procurorilor, tot fără să știe presa, pentru a fi audiată, de asemenea, ca martor în acelaşi dosar.

Cei doi au povestit cum au dat în anul 2003 o Ordonanță de urgență prin care datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare Constanța în valoare de 600 de milioane de dolari au fost transformate în obligațiuni subscrise de către stat.

Miercuri, la DIICOT au fost audiate primele persoane puse sub acuzare în acest dosar. Este vorba despre Sorin Marin, fost partener de afaceri cu Dinu Patriciu și acționar în compania Rompetrol; Alexandru Nicolcioiu, directorul de producție al KazMunayGas International (fostul Rompetrol Grup), și Adrian Constantin Volintiru, fost președinte AVAS și fost director financiar în mai multe companii din grupul Rompetrol, precum Rompetrol Rafinare și Rompetrol Downstream.

Iar lista de audieri va continua în condiţiile în care există informaţii conform cărora problema privatizării cu cântec a Petromidia s-ar îndrepta spre Mihai Tănăsescu şi Dan Ioan Popescu, cei care ar fi susţinut ideea ca obligaţiile bugetare ale Rompetrol Rafinare să fie transformate în obligaţiuni.

Mihai Tănăsescu a fost ministru de Finanţe pe vremea lui Năstase, iar Dan Ioan Popescu a fost ministru al Industriilor şi ministru al Economiei.

Luni, DIICOT a pus sechestru pe rafinăria Petromidia și pe bunurilor mobile și imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari și 34.941.924 de euro.

Potrivit DIICOT, 14 suspecți au fost puși sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, înșelăciune, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieței de capital prin tranzacții sau ordine de tranzacționare.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version