Ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici a venit la ora 2.00 la comisiile parlamentare de buget-finanțe, deoarece a fost plecat la Bruxelles.

Amendamentul “Vitamina D” privind tăierea din bugetul SRI a 295 de milioane de lei a picat în comisiile parlamentare, după o ședință-maraton ce s-a încheiat în noaptea de marți spre miercuri la ora 3.30.

Practic, parlamentarii PSD-ALDE din comisiile reunite de buget-finanțe au votat doar unul dintre cele trei amendamente depuse de Dragnea privind amputarea bugetelor SRI, SIE și SPP cu o sumă totală de 525 milioane lei, din care 30 de milioane de la SIE, 50 de la SPP și restul, de la SRI.

Amendamentul lui Dragnea privind diminuarea bugetului SRI cu 295 milioane lei de la capitolul „Ordine publică şi siguranţă naţională” și alimentarea bugetului Ministerului Sănătății pentru programele privind furnizarea de Vitamina D, testele prenatale Panorama și teste de markeri tumorali a fost respins inclusiv cu voturile PSD-ALDE.
 
În schimb, au fost 20 de voturi „pentru” şi 13 „împotrivă” pentru diminuarea bugetului SRI cu suma de 150 de milioane de lei, astfel: de la capitolul „Ordine publică şi siguranţă naţională” suma de 140 de milioane de lei, din care 75 de milioane de lei de la titlul „Cheltuieli de personal”, 40 de milioane de lei de la titlul „Bunuri şi servicii”, 10 milioane de lei de la titlul „Transferuri între unităţile ale administraţiei publice” şi 15 milioane de lei de la titlul „Active financiare”; şi de la capitolul „Învăţământ”, titlul „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice” – 10 milioane de lei.

Cei 150 de milioane de lei vor merge la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, pentru suplimentarea subvenției de echilibrare către Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

De la bugetul SIE nu a mai fost tăiată nicio sumă, iar SPP a pierdut numai 30 de milioane de lei. 

Amendamentele vor merge la votul final din plenul Parlamentului, la finalul acestei săptămâni.

În proiectul Bugetului de stat pe 2019 adoptat vineri de Guvernul Dăncilă, Serviciul Român de Informaţii are alocați peste 2,4 miliarde de lei, în creştere cu 4,82% faţă de execuţia preliminată din 2018.

Totodată, SPP are alocată suma de 233,8 milioane de lei, cu 20,77% mai mare decât cea de anul trecut.

SIE are 313 milioane lei, în creştere cu aproximativ 7% faţă de execuţia preliminată în 2018.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version