Generalul Dumitru Dumbravă a fost audiat miercuri în Comisia parlamentară de control a SRI, însă PSD și ALDE nu pot folosi public informațiile date de către acesta, astfel că țelul urmărit de coaliția majoritară nu a fost deocamdată atins.

În această situație, Claudiu Manda, șeful comisiei, va supune votului în comisie, săptămâna viitoare, o solicitare către directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, de a-și da acordul pentru desecretizarea stenogramelor ședinței de miercuri.

Ideea i-a fost sugerată chiar de Hellvig, potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea. Într-o intervenție telefonică la Antena 3, acesta a declarat despre Manda: “Mulţumesc că a acceptat sugestia directorului SRI de declasificare a audierii domnului Dumbravă, evident cu excepţia metodelor specifice serviciului de informaţii”.

Până atunci, Manda a dat câteva indicii din timpul audierii: generalul Dumbravă a răspuns afirmativ în privința existenţei unor echipe mixte procurori-SRI, dar a negat că ofiţerii Serviciului se ocupau de instrumentarea dosarelor.

“Stenogramele sunt în posesia comisiei, cu caracterul strict secret. Pot fi desecretizate de SRI scoţând paragrafele care au caracter strict secret, dacă vorbim de metode de lucru ale Serviciului sau de o hotărâre CSAT. Se anonimizează sau se scot”, a declarat Claudiu Manda, pentru Mediafax.

Întrebat dacă decizia vine în urma unei discuţii cu Eduard Hellvig, șeful comisiei a spus: “Am avut discuţii cu domnul Hellvig pe multe subiecte şi putem interpreta şi aşa. Nu e o chestiune la sugestia cuiva, e un lucru care trebuie să se întâmple”.

Anterior, Claudiu Manda a declarat Antena 3 că stenogramele din Comisia de control a SRI sunt făcute de 27 de ani de SRI.

“Ele ne vin în formatul de strict secret. De când am venit la comisie am cerut celor doi secretari ai Parlamentului să înceapă procedurile pentru obţinerea de certificate ORNISS pentru stenografi pentru a participa la şedinţe”, a declarat el.

Manda susține că Dumitru Dumbravă, cel chemat la audieri în comisie, a afirmat că citea stenogramele din şedinţă.

PSD și ALDE vor capul lui Dumbravă

Comisia de control SRI a decis marți să ceară demiterea generalului Dumbravă din funcţia de secretar general al SRI, având în vedere afirmaţiile făcute de acesta în comisie, precum şi a afirmaţiilor făcute de către petenţii care au venit la audieri.

”Toţi colegii şi-au exprimat un punct de vedere, cu 5 voturi la 3 am hotărât sa adresam SRI o adresă în care să solicităm analiza şi decizia privind eliberarea din funcţia de secretar general a lui Dumitru Dumbravă, având în vedere lucrurile spuse de domnia sa în cadrul comisiei, de petenţi în cadrul comisiei şi lucruri spuse în spaţiul public, considerând că e benefic să lămurim aspectele, dar nu cu domnul Dumbravă în situaţia de secretar general”, a declarat Claudiu Manda.

Totul vine după ce, într-un interviu acordat în aprilie 2015 pentru juridice.ro, Dumitru Dumbravă a lăsat de înţeles că instanţele constituie ”câmp tactic” pentru SRI şi afirma că Serviciul urmăreşte unele dosare până la soluţionarea lor definitivă.

De atunci, politicienii și asociaţiile magistraţilor au bătut moneda pe această sintagmă.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version