Comisia Juridică a Senatului a adoptat, marţi, mai multe amendamente propuse pentru proiectul Legii graţierii.

Unul dintre amendamente propune graţierea integrală a pedepselor de până la 3 ani de închisoare, în timp ce Traian Băsescu, cel care miza pentru graţiere masive a pedepselor de până în 10 ani, a anunţat că şi-a revizuit amendamentul, în urma unei propuneri venite din partea Uniunii Barourilor.

Astfel, Traian Băsescu vrea acum graţierea tuturor celor care au comis infracţiuni pedepsit cu până la 6 ani de închisoare, cu condiţia să fie vorba de deţinuţi care se află la prima abatere, deţinuţi bătrâni sau mame gravide ori care au în creştere minori.

A apărut, însă, şi o propunere de ultim moment, respectiv încurajarea ca România să preia modelul norvegian. Acesta prevede printre altele ca infractorii să fie plasaţi pe o listă de aşteptare, în cazul în care nu există loc pentru ei în penitenciare.

Este vorba, evident, de infractorii care nu au comis fapte cu violenţă şi au primit o condamnare de cel mult un an de închisoare. În perioada în care se află pe lista de aşteptare ei îşi pot vedea în continuare de activităţile de zi cu zi.

Pe de altă, sistemul norvegian pune mare accent şi pe încarcerarea deţinuţilor în celule singulare. Deţinuţii stau singuri în celule pentru că se consideră că pot dobândi noi deprinderi infracţionale dacă sunt închişi în dormitoare cu mai multe paturi.

Nu în ultimul rând, sistemul norvegian pune mare accent pe reintegrarea deţinuţilor în societate. În primele trei luni de la eliberare ei primesc ajutor financiar şi le sunt oferite diferite locuri de muncă.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version