Marți se pare că avem parte de ultima zi de toamnă strălucitoare.

Pentru că din noaptea de marți spre miercuri vine iarna peste întreg teritoriul țării.

Acest lucru a fost semnalat inclusiv de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie care au emis avertizări COD GALBEN și COD PORTOCALIU de vreme rea.

Codul Galben este valabil de marți, 23 octombrie, ora 22.00 și până miercuri, 24 octombrie, ora 22.00.

În intervalul respectiv, la munte, îndeosebi la peste 1.500 m altitudine, vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, iar vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 70–80 km/h, viscolind temporar zăpada și reducând vizibilitatea. La peste 1.800 m vor fi rafale de peste 90 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

Astfel de fenomene se vor semnala în noaptea de marți spre miercuri (23/24 octombrie) mai ales în Carpații Orientali, apoi cu precădere în zona Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură.

În noaptea de marți spre miercuri (23/24 octombrie), în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania vântul va avea intensificări cu viteze de 55-60 km/h, iar pentru intervale scurte de timp vor fi rafale de peste 65-70 km/h.

În aceste regiuni, va ploua pe arii relativ extinse, iar cantitățile de apă vor atinge local 15 l/mp și izolat, mai ales la deal, 25–30 l/mp.

În cursul zilei de miercuri (24 octombrie), vântul se va intensifica treptat în toate regiunile, cu viteze în general de 55–70 km/h, mai mari în sudul extrem al țării.

Codul Portocaliu este valabil pentru miercuri, 24 octombrie, între orele 12.00 și 19.00 și vizează județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu.

Codul Portocaliu vine în special cu intensificări ale vântului, în județele menționate acesta urmând să atingă și chiar să depășească viteze de 80-90 km/h.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version