Dimitrie Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, a preluat interimar conducerea Parchetului General, după demisia lui Tiberiu Nițu din funcția de procuror general în urma scandalului coloanei oficiale pusă la dispoziţie ilegal de Gabriel Oprea.
“Odată cu publicarea decretului privind eliberarea din funcție în Monitorul Oficial, voi prelua, conform regulamentului de ordine interioară, ca interimar, funcția de procuror general. Treaba mea este să asigur un interimat, până la numirea unui procuror general. Eu sper ca interimatul meu să fie cât mai scurt și să avem cât mai curând un procuror general. Eu îmi voi face treaba, cum mi-am făcut-o și până acum. Nu văd să fie ceva mai dificil decât a fost până acum”, a declarat Bogdan Licu.
El a precizat că nu este tentat de funcția de procuror general și că a aflat de decizia lui Tiberiu Nițu după ce acesta și-a dat demisia.
Dator lui Oprea
Culmea este că Licu l-a avut coordonator la doctorat pe Oprea, motiv pentru care s-a abţinut să ancheteze moartea poliţistului Bogdan Gigină în coloana oficială a acestuia, dar şi când Niţu l-a desemnat să dea o soluţie cererii procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, de începere a urmăririi penale a lui Oprea.
A obţinut diploma de doctorat în științe militare și informații, cu tema ”Corupția, risc major la adresa securității naționale”, în cadrul Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul”, în anul 2011.
Numit la propunerea lui Ponta
Licu a devenit prim adjunct al procurorului general Tiberiu Niţu din 16 mai 2013, la propunerea premierului Victor Ponta, care în 3 aprilie 2013, în calitate de ministru interimar al Justiției – după ce Mona Pivniceru a demisionat pentru a fi numită magistrat la Curtea Constituţională -, a transmis Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), spre avizare, propunere.
Bogdan Licu s-a născut la 24 noiembrie 1969 şi a fost mai întâi procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București (1 dec. 1996-15 iun.1999), apoi procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul București (15 iun. 1999-1 febr. 2000) şi ulterior procuror la acest parchet (1 febr. 2000-15 apr. 2001). Delegat în funcția de procuror șef Secție Supraveghere a Urmăririi Penale în perioada 15 aprilie 2001-15 iulie 2003, a devenit “plin” pe post până în 15 iunie 2005.
În Guvernul Tăriceanu
A fost detașat la Cancelaria prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu, Departamentul pentru Lupta Antifraudă, în perioada 15 iunie 2005 — 29 septembrie 2005.
Apoi a devenit procuror-șef al Secției de Supraveghere a Urmăririi Penale la Parchetul de pe lângă Tribunalul București (29 sept. 2005 — 20 febr. 2006).
În CSM
După aceea a fost membru ales, cu activitate permanentă, în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și coordonator al Comisiei resurse umane din cadrul CSM și reprezentant al Consiliului la grupul de lucru ”Încredere reciprocă” din cadrul Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare (20 febr. 2006 – 11 ian. 2009).
În 12 ianuarie 2009 a fost ales în unanimitate vicepreședintele CSM, funcție pe care a ocupat-o timp de un an. După aceea a rămas membru al CSM în perioada ianuarie 2010 – februarie 2012.
La Spălarea Banilor
În perioada 20 februarie 2012 – 3 ianuarie 2013 a fost procuror (de la Parchetul TB) detașat la CSM, iar între 3 ianuarie – 16 mai 2013, detaşat la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și membru al Plenului Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
După aceea Licu a fost numit, la propunerea lui Ponta, prim-adjunct al lui Niţu. Celălalt prim-adjunct al procurorului general este Codruţ Olaru, promovat la Parchetul General după ce a fost adjunct al penalei Alina Bica de la DIICOT, cercetată de DNA şi trimisă în judecată în mai multe dosare de corupţie.