La reuniunea de luni a Consiliului Afaceri Externe (CAE), la care a participat și ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a fost adoptată Busola Strategică a UE, document care va fi asumat la cel mai înalt nivel de şefii de stat şi de Guvern în cadrul reuniunii Consiliului European, programat pentru 24 şi 25 martie.


Potrivit unui comunicat al MApN transmis marţi, Vasile Dîncu „a evidenţiat importanţa documentului pentru dezvoltarea unui profil consolidat al UE pe scena globală, cu atât mai mult în contextul actual, în care invazia neprovocată şi nejustificată a Ucrainei de către Federaţia Rusă constituie o ameninţare la adresa sistemului democratic de valori şi a arhitecturii de securitate euroatlantică”.

Dezvoltarea şi consolidarea unui parteneriat strategic mai ambiţios între UE şi NATO, precum şi menţinerea unităţii transatlantice în abordarea provocărilor globale au constituit aspecte de importanţă majoră ale reuniunii de la Bruxelles, precizează sursa citată.

„Coordonarea şi cooperarea UE cu NATO sunt esenţiale şi constituie aspecte de importanţa majoră în implementarea prevederilor Busolei Strategice”, a spus ministrul Vasile Dîncu, în intervenţia sa.

El a evidenţiat că una dintre cele mai stringente nevoi, evidenţiată de războiul din Ucraina, este legată de mobilitatea militară.

„Trebuie să acţionăm în vederea consolidării infrastructurii de transport cu dublă utilizare (dual-use) de-a lungul reţelei de transport trans-europene. Sprijinul financiar suplimentar al Comisiei pe acest palier este esenţial”, a precizat ministrul Dîncu, citat în comunicat.

Dîncu a subliniat şi importanţa proiectelor de dezvoltare a capabilităţilor, considerate facilitatori strategici, care trebuie să aibă un nivel adecvat de inclusivitate.

În cadrul unei cine de lucru, miniştrii Apărării au abordat ultimele evoluţii privind situaţia de securitate din Ucraina generată de atacul Federaţiei Ruse, fiind, în acelaşi timp, dezbătute demersurile de sprijinire a statului ucrainean întreprinse la nivel UE.

„Condamnăm agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Apreciem eforturile Uniunii Europene, inclusiv prin intermediul Facilităţii Europene pentru Pace, pentru sprijinirea acestui partener şi coordonarea strânsă la nivel transatlantic”, a spus oficialul român.

Ministrul a punctat importanţa Vecinătăţii Estice şi a Mării Negre pentru securitatea europeană şi necesitatea alocării de resurse adecvate pentru gestionarea eficientă a consecinţelor generate de agresiunea Federaţiei Ruse. Acest efort trebuie să acorde atenţie particulară crizei umanitare şi creşterii rezilienţei partenerilor, în special a Republicii Moldova şi a Georgiei, a completat el.

Conform MApN, Vasile Dîncu a menţionat contribuţia României, evidenţiind importanţa hub-ului logistic de la Suceava pentru acordarea de asistenţă umanitară Ucrainei şi măsurile adoptate la nivel naţional pentru primirea refugiaţilor. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version