Ministrul Carmen Dan a prezentat duminică seară, la 9 zile de la violențele jandarmilor asupra protestatarilor de la Mitingul Diasporei, un rezumat al unui RAPORT secretizat – de 90 de pagini – privind evenimentele din 10-11 august 2018.
SECUNDA consideră că RAPORTUL este unul mincinos, plin de judecăți de valoare care NU au ce căuta într-un raport TEHNIC asupra unor fapte penale.

Citiți și… PLANȘA Represaliilor. Operațiunea DEFRIȘAREA. Supraveghetorii. ARHIVA CSAT!

Cum era de așteptat, ministrul de Interne în Guvernul PSD+ALDE, Carmen Dan, a reiterat falsa idee că protestatarii pașnici au DORIT să intre în Palatul Victoria și, pe cale de consecință, să răstoarne Guvernul Dăncilă.

Chiar dacă și-a cerut scuze victimelor din ambele tabere și a nuanțat acuzațiile la adresa protestatarilor, Carmen Dan a uitat că este un ministru al poporului român și NU al Guvernului Dragnea & Tăriceanu și al jandarmilor.

“Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor celor care au avut de suferit în urma violenţelor de săptămâna trecută, fie ei civili sau militari” – așa a deschis conferința de presă fără întrebări ministrul Carmen Dan.

Imaginea NU este trucată! – sursa Înregistrare PROTV

Înainte de a vă prezenta afirmațiile ministrului PSD Carmen Dan – un apropiat al liderului penal Liviu Dragnea -, vă supunem atenției următoarele:

  • Carmen Dan s-a comportat de parcă ar fi fost ministrul alianței PSD+ALDE și al Jandarmeriei, și NU al poporului român;
  • Ministrul Dan ne-a spus că “sute, până la 1.000” de oameni au fost violenți, deși imaginile video ne arată că au fost câteva grupuri compuse din maxim 20 de bătăuși. Pentru a da greutate afirmației, Dan și-a bazat acuzația pe consemnările procurorului militar care “s-a autosesizat și a venit la protest, deși NU avea ce căuta în Centrul de Comandă al Jandarmeriei;
  • Carmen Dan a dat vina pe protestatari și a găsit doar 5 POSIBILE abateri de la litera legii comise de jandarmi. Dan a refuzat să dezvolte subiectul și să ne spună ce măsuri a luat pentru ca aceste abuzuri să NU se mai repete;
  • Ministrul Dan ne-a vorbit de MANIPULARE și a prezentat 9 cazuri pe care le-a pus în cârca protestatarilor. Aceste cazuri au circulat pe rețelele de socializare, NU în media SERIOASĂ;
  • Carmen Dan NU a suflat o vorbă despre informațiile FALSE expuse în spațiul public de liderii Jandarmeriei și TRANSMISE ca fapte certe pentru mass-media SERIOASĂ care a fost invitată să le prezinte românilor ca informații certe;
  • Ministrul Dan a reiterat falsa idee că protestatarii pașnici au DORIT să intre în Palatul Victoria și, pe cale de consecință, să răstoarne Guvernul Dăncilă. Efectul? Jandarmii au acționat legal;
  • Carmen Dan ne anunță că tot ce s-a întâmplat în Piața Victoriei se va pune în sarcina maiorul Laurențiu Cazan, care a fost comandantul operațiunii! Dan NU are nicio vină – Alianța politică PSD + ALDE NU are vreo vină!
  • Ministrul Dan consideră că prefectul Speranța Cliseru a făcut bine că a aprobat manevra de evacuare a Pieței Victoria;
  • Carmen Dan îi acuză de RETICENȚĂ față de Jandarmerie pe protestatarii pașnici, pentru că NU s-au disociat imediat de către cei violenți și, astfel, jandarmii NU au putut să aplice tehnici de extragere a bătăușilor. Practic a recunoscut că jandarmii sunt ori incopetenți ori au avut ordin să nu-i extragă pe huligani;
  • Ministrul Dan a spus că legea NU este și pentru jandarmi, iar când și-a dat seama că a greșit, a revenit și a spus că și jandarmii se supun legii precum protestatarii;
  • Carmen Dan a vorbit fără să prezinte – să ofere presei SERIOASE – dovezi palpabile, ca: documente, transcrieri ale unor convorbiri, imagini, certificate medicale, documentele gazelor folosite etc.
  • Ministrul Dan NU a suflat o vorbă despre copiii gazați!;
  • Carmen Dan NU ne-a spus ce a discutat cu șefii Jandarmeriei și cu prefectul Cliseru și de ce NU a dat ORDIN să NU se atace cu gaze populația pașnică;
  • Ministrul Dan ne OBLIGĂ să o credem pe cuvânt!

Citiți și…

VIDEO de la protest. Înregistrare dintr-o mașina SIAS: „Nu se face, frate, așa!”
Discursul ministrului Dan, așa cum a fost el consemnat de G4 media

Vă prezint raportul privind acțiunile din 10 august. Raportul are 90 de pagini și este clasificat secret de serviciu.

Au fost deschise 21 de dosare penale, 3 cu autor necunoscut, 3 persoane arestate. Au fost aplicate 64 de amenzi contravenționale. Poliția și jandarmeria au lucrat.

De mâine vom merge la parchetele civile cu sesizări și date.

E greu să vizualizezi atât de multe imagini. Până acum, jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe. Ele sunt în proces de identificare.

A început o verificare internă și au fost 5 situații susceptibile de comitere de violențe împotriva unor persoane pașnice. Acțiunea continuă.

Legea reglementează și adunările publice spontane, dar nu am fost într-o asemenea situație. Acest protest a fost anunțat cu mult timp înainte.

MAI a solicitat oficial serviciilor de informații date. Fluxul informațional a vizat aspecte generale, nu de natură a surprinde aspecte grave. După protest am solicitat serviciilor date noi privind persoanele care au generat acte de violență. În legătura cu activarea Centrului național, precizez că informațiile primite anterior datei de 10 august nu au indicat o situație care să aducă atingere ordinii constituționale. În aceste condiții, nu s-a impus activarea acestui centru. Misiunea din 10 august a fost executată de Direcția Jandarmi București. Maiorul Laurențiu Cazan a fost comandantul operațiunii. Conducerea misiunii s-a executat din punctul de comandă din Piața Victoriei.

Ministrul prezintă cronologia evenimentelor:

Ora 16.00: La punctul de comandă au venit prefectul Capitalei și un viceprimar.

Ora 16.20: Primele momente de violență și încercări de intrare în sediul Guvernului.

Ora 16.53: Primul jandarm rănit și transportat la spital. Raportul arată că deși erau întrunite condițiile pentru intervenție, jandarmii au optat pentru un mod de operare descurajant.

Ora 18.00: Comandantul acțiunii convoacă o scurtă ședință cu șefii de dispozitive. Conform raportului, la ședință participă și un procuror militar. În piață ajung reprezentanți ai galeriilor de fotbal. Protestatarii violenți au folosit oamenii pașnici din primele rânduri ca un scut uman.

Manifestanții pașnici au fost reticenți în a se disocia de elementele ostile. De aceea, oameni pașnici au fost afectați de gazele lacrimogene aruncate spre cei violenți.

Ora 20.00: Comandantul informează prefectul, prefectul dă acordul pentru evacuare.

Ora 21.30: Se conturează un grup violent pe Bd Iancu de Hunedoara, protestatari din galeriile de fotbal. Acțiunea de evacuare nu a reușit din cauza celor pașnici. Au început acțiuni de vandalizare.

Ora 22.02: Ultima somație, li s-a acordat un timp suficient timp să plece.

Ora 22.50: Telefon la 112 semnalează un grup violent în zona unui fast food. În jurul orei 23.01, echipajele de poliție ajunse acolo anunță că nu sunt violențe. Nu se pot întoarce pentru că sunt blocate de protestatari. La solicitarea Poliției sunt trimise trupe de jandarmi. Acesta e momentul când doi jandarmi sunt izolați și răniți.

Ora 23.10: Comandantul operațiunii comandă evacuarea pieței. La acel moment, o armă de foc fusese sustrasă.

Au existat interacțiuni violente între jandarmi și manifestanți.

Ora 1.15: Ordinea publică a fost restabilită.

În legătură cu gazele lacrimogene, acestea sunt omologate și au certificate de conformitate, confirmate deja de Parchet.

Nu există o lege care să dea dreptul protestatarilor să folosească obiecte contondente la proteste.

70 persoane transportate la spital, din care 14 jandarmi. 9 spitalizate, 3 jandarmi.

Cei care acuză acum desfășurarea evenimentele trebuie să accepte că violențele unor manifestanți au dus la pierderea caracterului pașnic al manifestării.

Ne-am confruntat cu o serie de falsuri, minciuni. E motivul pentru care trebuie să separăm adevărul de manipulare. Iată câteva dintre cele mai grosolane manipulări:

– jandarmeria trimisă la frontieră să oprească oamenii din diasporă. Fals. A circulat o fotografie de pe o autostradă din China, care inducea ideea că e aglomerație foarte mare la Vama Borș. În realitate, situația a fost normală.

– Au fost oameni în cărucior cu rotile atacați de jandarmi. Femeia în scaun nu a fost atacată de jandarmi, imaginile arată că ea s-a aruncat din cărucior.

– Medic pensionar bătut de pensionari. Minciună. În realitate, bărbatul a atacat jandarmii, a fost dus la poliție. Doctorul pensionat avea mâna acoperită. E sub control judiciar.

– Alți protestatari, Mălin Bot sau Ovidiu Gros, sunt sub cercetări pentru instigări

– Au fost folosite gaze interzise. O minciună demontată inclusiv de declarația Parchetului.

– În piață au fost doar manifestanți pașnici, doar 2-3 au provocat violențe. Fals, din imagini se văd câteva sute de oameni care provoacă violențe.

– Cei doi jandarmi agresați au fost lăsați intenționat în urmă. Fals grosolan. Tânăra a căzut fiind apoi lovită. Un coleg a venit s-o ajute, dar au fost loviți, au intervenit mulți protestatari să îi ajute. Le mulțumesc

– Tânăra nu a fost spitalizată. Fals.

– Acuzații că jandarmii au exagerat asupra diagnosticului. Se vede diagnosticul clar inițial, dar el nu a fost confirmat de tomografie. Le mulțumesc din suflet doctorilor care au îngrijit-o.

– Au fost viralizate imagini din alte țări, respectiv fotografia cu un polițist american care lovește o femeie. Imaginea cu jandarmul care plânge împreună cu sora sa – era din Bulgaria.

– Poliția și jandarmeria opresc mașinile și trenurile pentru a împiedica diaspora să vină la protest. Fals.

– Au venit jandarmi din 14 județe. Fals: au venit doar din 5 județe.

Citiți și…

Parchetul General: 238 de răniți au depus plângere împotriva jandarmilor
author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version