Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat joi, pentru 16 octombrie, discutarea și luarea unei decizii pe contestațiile depuse de PNL, USR și preşedintelui Klaus Iohannis la Codul administrativ. 

În sesizarea PNL şi USR se arată că pensiile speciale pentru aleşii locali introduse prin Codul administrativ încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii.

Codul administrativ prevede pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene.

Totodată, parlamentarii opoziției reclamă prevederile din Codul administrativ care permit numiri politice în cele mai importante poziţii ocupate în prezent de înalţi funcţionari publici, ceea ce încalcă obligaţiile de profesionalizare a administraţiei publice pe care România şi le-a asumat înainte de aderarea la Uniunea Europeană.

Iohannis susţine că acest act normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor în cadrul unei sesiuni extraordinare neconstituţional întrunită, cele două Camere ale Parlamentului comportându-se ca şi cum Senatul ar fi avut doar o competenţă de primă Cameră, iar Camera decizională – Camera Deputaţilor – ca şi cum ar fi avut deplină competenţă decizională pentru toate materiile reglementate.

Șeful statului invocă în cazul acestei legi şi încălcarea principiului bicameralismului.

Codul administrativ a fost adoptat în 9 iulie de Camera Deputaților – for decizional –, cu 175 de voturi “pentru”, 33 “împotrivă” şi 15 abţineri.

La încheierea sesiunii parlamentare, majoritatea PSD+ALDE a convocat o sesiune extraordinară, între 1 – 19 iulie.

Codul Administrativ, adoptat cu pensii speciale și mână liberă pentru baronii locali
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version