Judecătorii Curții Constituționale a României au amânat, marți, pentru 21 martie pronunțarea pe Legea 90/2001, care le interzice condamnaților la închisoare să fie membri ai Guvernului – cazul lui Liviu Dragnea, care a primit anul trecut în aprilie 2 ani cu suspendare în dosarul “Fraude la Referendum”.

Sesizarea a fost depusă de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, în 5 ianuarie.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat că “am dat termen pe 21 martie. N-am reușit să ajungem la o soluție. Simțim nevoia să aprofundăm mai bine cauza și să analizăm cea mai bună dintre variantele care s-au discutat astăzi, care sunt mai multe. (…) Aprofundarea este pentru a da o soluție bună. Decât să dăm o soluție greșită sau pripită, (…) mai bine riscăm critica și vom cugeta de două ori mai mult pentru a da o soluție bună”.

El a spus că nu a simțit presiuni politice, nici în acest caz, nici în altul.

“S-au evocat mai multe variante de decizie, într-un fel, în altul… Propria practică (a CCR — n.r.) se va găsi în soluția finală. Binențeles că am pornit și de la practica noastră, și de la CEDO, și am avut un material documentar de la foarte multe țări din Europa cu privire la modul cum reglementează această problemă, am avut și literatură juridică, de toate”, a mai spus Dorneanu.

Articolul 2 din Legea 90/2001 prevede că “pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version