UPDATE ora 17.15: CCR a publicat motivarea, cu cele 3 opinii separate ale Liviei Stanciu, Daniel Morar și Ștefan Minea. 

DOCUMENT. Președintele are voie să respingă o singură dată propunerea ministrului Justiției de revocare a lui Kovesi și s-o retrimită la reexaminare, ca la lege. Dacă ministrul va trimite aceeași propunere, șeful statului va fi obligat să o accepte. Dar procedura va fi de durată.

Download (PDF, Unknown)

Opinia separată a Liviei Stanciu este pe 46 de pagini.
Opinia separată a lui Daniel Morar este pe 6 pagini și jumătate.
Opinia separată a lui Ștefan Minea este pe 4 pagini.

UPDATE. Ora 17:40. Spicuiri din Motivarea CCR:

106. Toate aceste aspecte, de ordin legal, nu pot denatura autoritatea constituţională a ministrului justiţiei…

…. competenţa decizională a Preşedintelui României se limitează la condiţiile de legalitate a propunerii de revocare înaintate.

109. …Preşedintelui fiindu-i permis să iniţieze discuţii, să încerce să îl convingă pe ministrul justiţiei să îşi retragă propunerea de revocare, să renunțe la anumite motive
de revocare, menţinându-le pe celelalte, dar nu îi este permis să o infirme decât
strict pe motive de legalitate”.

„110. Raportat la cauza de faţă, Curtea observă că, în răspunsul său, Preşedintele a considerat că argumentele ministrului justiţiei „nu sunt de natură să creeze convingerea cu privire la oportunitatea măsurii propuse”, ceea ce înseamnă că acesta a realizat o analiză a argumentelor ministrului justiţiei şi,
printr-un act decizional propriu, a determinat soluţia pe care a considerat-o mai adecvată. Or, o competenţă de verificare a legalităţii propunerii de revocare nu echivalează cu şi nu are drept scop analizarea evaluării realizate de ministrul 64 justiţiei în considerarea art.51 alin.(2) lit.b) din Legea nr.303/2004, astfel cum a procedat Preşedintele României”.

„113. Nu este nici rolul Preşedintelui României şi nici cel al Curţii
Constituţionale de a efectua un control al acestei evaluări pentru că, într-un atare caz, ar denatura rolul ministrului justiţiei şi s-ar transforma în autorităţi de control al modului în care ministrul justiţiei înţelege să îşi exercite competenţa constituţională discreţionară minimală ce se reflectă în evaluarea realizată. Or, Curtea constată că Preşedintele României a realizat în cazul dat o „evaluare a evaluării” ministrului justiţiei, cu alte cuvinte a temeiniciei motivelor cuprinse în propunerea de revocare, plasându-se deasupra autorităţii ministrului justiţiei, ceea ce încalcă art.132 alin.(2) din Constituţie” – se arată în motivare.

UPDATE. Motivarea NU a fost publicată în MO. De 10 minute Antena 3 citește din Motivarea CCR care a publicat-o pe site-ul său!!! 

UPDATE. În Motivare se afirmă că președintele se poate opune o dată la propunerea de revocare a șefului DNA făcută de ministrul de Justiție – se retrimite propunerea spre reexaminare apoi este obligat să accepte decizia finală a ministrului Justiției!

UPDATE. Ora 17:15. A fost făcută publică Motivarea. Are 133 de pagini.

În Motivare  NU există un termen clar prevăzut pentru punerea în aplicare a deciziei CCR!
La ora 19.00 va avea loc o declarație de presă comună a președintelui Iohannis care se află în vizită oficială în Polonia – cu președintele Poloniei, Andrzej Duda. 

UPDATE. Ora 17:05. Au trecut 3 ore de când se așteaptă publicarea Motivării CCR în Monitorul Oficial. În acest moment se recitește integral Motivarea – peste 50 de pagini.

UPDATE. Ora 16:55. Preşedintele Curţii Constituţionale: “S-au făcut corecții, există o opinie separată” – probabil Lidia Stanciu.

UPDATE. Ora 16:50. Președintele CCR Valer Dorneanu s-a reîntors în sediul CCR.

UPDATE. Ora 16:40. Membrii CCR recitesc textul MOTIVĂRII.

În Motivare  NU există un termen clar prevăzut pentru punerea în aplicare a deciziei CCR!

Curtea Constituțională a României a citit joi, între orele 10.00 – 11.00 motivarea deciziei pronunțate în 30 mai pe tema cererii ministrului Justiției, tudorel Toader, de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. 

Urmează ca motivarea să fie publicată în Monitorul Oficial. din acel moment, mingea se va afla la președintele Klaus Iohannis.

Amintim că șeful statului a declarat în urmă cu două zile: ”Aștept motivarea Curții, pe care o vom citi până vom înțelege ceva din ea, după care vom comunica ce voi face”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version