Încă o lovitură din partea Curții Constituționale pentru majoritatea PSD+ALDE din Parlament, care a modificat la sfârșitul anului trecut Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001.

CCR a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de preşedintele Klaus Iohannis la începutul acestui an.

Astfel, Curtea a statuat că acele competenţe ale prefectului prevăzute de art. unic pct.1 din legea criticată şi care permit validarea/invalidarea consilierilor locali prin ordin al prefectului fără a exista o circumstanţiere a situaţiilor care pot apărea, printre care cele de natură să conducă la un blocaj instituţional nu sunt compatibile cu prevederile Constituţiei.

În motivarea soluţiei pronunţate, Curtea a reţinut că prevederile legale criticate încalcă dispoziţiile constituţionale ale art.120 alin.(1) privind principiul autonomiei locale, ale art.121 alin.(2) privind autorităţile comunale şi orăşeneşti, ale art.123 alin.(2) şi (4) privind prefectul, precum şi cele ale art.1 alin.(5) în componentele sale privind calitatea legii şi principiul securităţii juridice.

De asemenea, Curtea a mai constatat că prevederile art. unic 2 şi 3 din legea criticată sunt de natură să încalce dispoziţiile art.1 alin.(5) în componentele sale privind calitatea legii, precum şi principiul securităţii juridice, aceste dispoziţii fiind chiar în antinomie cu prevederile art. unic pct.1 din aceeaşi lege.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version