Curtea Constituțională a României (CCR) va discuta după Paști, în 4 mai, excepția de neconstituționalitate ridicată de jurnalistul Liviu Avram, la Tribunalul București, asupra unor prevederi din Legea alegerilor locale (115/2015).

instanta-ccr-61-550x490

Concret, Curtea va decide asupra articolului privind numărul de semnături pentru o candidatură și articolul privind alegerea într-un singur tur a primarilor și președinților de consilii județene.

Este vorba despre Art. 50 alin. 2, care prevede că “pentru funcția de primar candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor și 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București”.

Totodată, Liviu Avram a invocat excepția de neconstituționalitate pentru Art. 101, alin. 2, în care se arată că “este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate” – adică într-un singur tur.

La rândul său, PNL a inițiat o acțiune în justiție dar nu a atacat Legea 115/2015 privind alegerile locale, ci Hotărârea de Guvern privind data alegerilor, iar instanța – Curtea de Apel București – i-a respins-0, pe motiv că nu are legătură cu cauza.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version