După ce au decis că interceptările efectuate de SRI nu sunt constituţionale, membrii CCR au anunţat, miercuri, că interceptările din dosarele aflate pe rol nu sunt valabile.

ccr-4-550x364

Mesajul membrilor Curţii Constituţionale a României este clar: “pe toată perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumţia de constituţionalitate. Decizia de neconstituţionalitate a articolului respectiv nu se va aplica în privinţa cauzelor definitiv soluţionate până la data publicării sale, aplicându-de, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată”.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională anunţă că “având în vedere caracterul intruziv al măsurilor de supraveghere tehnică, CCR constată că este obligatoriu ca acestea să se efectueze într-un cadru normativ clar, precis şi previzibil, atât pentru persoana supusă măsurii respective, cât şi pentru organele de urmărire penală şi pentru instanţele de judecată”.

Membrii CCR lasă o portiţă deschisă autorităţilor şi spune că “opţiunea legiuitorului ca mandatul de supraveghere tehnică să fie pus în executare de procuror şi de organele de cercetare penală, care sunt organe judiciare, precum şi de către lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei, în condiţiile în care aceştia pot deţine avizul de ofiţeri de poliţie judiciară, este justificată”. Totuşi, cei de la CCR atrag atenţia că “opţiunea nu se justifică în privinţa includerii sintagmei “alte organe specializate ale statului”, neprecizate nici în cuprinsul Codului de procedură penală şi nici în cuprinsul altor legi speciale”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version