Cu unanimitate de voturi! Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale este neconstituțională, a decis, joi, Curtea Constituțională a României (CCR).

CCR a admis, astfel, sesizarea formulată de 50 de deputați aparținând grupurilor parlamentare ale USR, PMP și PNL.

Este vorba despre Legea aprobată recent de Parlament pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor politice este neconstituțională”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, CCR a constatat că legea criticată contravine principiului bicameralismului, având în vedere că, ignorând scopul inițial și obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a adoptat un număr important de amendamente, care au fost de natură să transforme în mod radical, prin aportul lor cantitativ și calitativ, filosofia care a stat la baza inițierii demersului legislativ. În acest mod, prima Cameră, cea de reflecție, a fost exclusă de la procesul de legiferare, care ar trebui să reprezinte opera întregului Parlament.

“De asemenea, Curtea a constatat faptul că unele dintre textele cuprinse în legea supusă controlului nu întrunesc exigențele impuse de principiul legalității, consacrat de art. 1 alin. (5) din Constituție, exigențe referitoare la condițiile de claritate, precizie și previzibilitate ale legii”, se mai menționează în comunicat.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version