CCR a decis marți, cu unanimitate de voturi, că prevederea din lege care i-a permis președintelui Klaus Iohannis să-i prelungească cu un an mandatul șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, este neconstituțională.

În aceste condiții, Parlamentul trebuie să modifice legea. Însă cum șeful Armatei nu mai reprezintă o miză pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, care a intrat la pușcărie, este de așteptat ca actul normativ să fie pus în acord cu decizia CCR abia în toamnă.

Generalul Ciucă a fost repus în funcție în luna aprilie, printr-o decizie definitivă a instanței de judecată – Curtea de Apel București.

Leș, învins a doua oară în instanță: Generalul Ciucă a fost repus în funcție

Iar generalul Ciucă va rămâne șef al Armatei, cu siguranță până la finalul anului. 

Iată comunicatul CCR: 

  • Plenul Curții Constituționale (…) s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituționalitate a dispoziţiilor art.39 alin.(5) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale.
  • Dispoziţiile de lege criticate au următorul conţinut: „Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei.”
  • În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma ”cu posibilitatea de prelungire cu până la un an” din cuprinsul art.39 alin.(5) din Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale este neconstituțională.
  • Curtea a reținut, în esență, că sintagma menționată este lipsită de claritate și încalcă astfel dispozițiile art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât nu prevede condițiile și procedura de urmat pentru prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării. Revine legiuitorului obligația de a stabili în mod clar aceste aspecte.
  • Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version