Comisia de la Veneţia a înregistrat joi dosarul cu privire la modificarea Legilor Justiţiei, iar președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Ruse, că statul de drept “nu este o formalitate”.

“Printr-o scrisoare datată 3 mai 2018, preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis a cerut Comisiei de la Venţia să ofere o opinie asupra proiectelor de lege de revizuire a legilor referitoare la statutul judecătorilor şi procurorilor, legea privind funcţionarea şi organizarea CSM şi legea privind organizarea judiciară din România. De asemenea, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a decis, pe 26 aprilie 2018, să solicite un punct de vedere de la Comisia de la Veneţia asupra amendamentelor din proiectele de legi ale Justiţiei din România”, se arată pe site-ul oficial al Comisiei de la Veneţia.

Aflat în Bulgaria, Klaus Iohannis a declarat, vineri, la conferinţa “Dezvoltarea durabilă a Regiunii Dunării şi interconectarea între regiuni”:

“Cred cu tărie în democraţie şi în statul de drept. Este foarte important, pentru fiecare dintre noi, să înţelegem că statul de drept nu este o simplă formalitate, ci este o stare de spirit. El constă în justiţia bazată pe recunoaşterea şi deplina acceptare a valorii supreme a drepturilor omului, a instituţiilor puternice şi a toleranţei zero faţă de corupţie. Istoria construcţiei UE ne-a arătat în mod repetat că forţa noastră stă în unitate, solidaritate, coeziune şi într-o viziune a viitorului ambiţioasă şi inovatoare. Aceste principii şi valori călăuzitoare stau la baza proiectului european. UE rămâne un proiect indispensabil pentru noi toţi. România crede că ele trebuie să rămână baza dezvoltării sale viitoare, în beneficiul nostru comun”.

Iohannis a adăugat: “Sunt ferm convins că valorile reprezintă baza pentru arhitectura europeană. Ştiu că valorile pot fi supuse astăzi la numeroase provocări. De aceea, perspectiva tinerei generaţii într-o Europă bazată pe valori este crucială pentru viitorul pe care îl construim împreună. Totuşi, ceea ce este important în contextul actual este cum să folosim şi cum să implementăm aceste valori. Convingerea mea este că ele ar trebui să fie un ghid pentru conduita fiecăruia dintre noi, un ghid autentic pentru toţi cetăţenii”.

Şeful statului a discutat despre preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, la reuniunea informală cu omologul său din Bulgaria, Rumen Radev, şi cel din Austria, Alexander Van der Bellen.

Despre condiționarea fondurilor europene: Sper să nu se ajungă acolo, ar fi o catastrofă
Președintele Klaus Iohannis nu crede că România ar putea fi afectată de o eventuală condiționare a alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept, o inițiativă pe care o consideră însă „un pas important” care „trebuie făcut”.

„Eu nu cred că România va fi afectată de această condiționare, nu am motive să cred așa ceva”, a declarat vineri, la Ruse, Klaus Iohannis.Acesta a arătat că, deși „în politica internă apar contradicții, chiar și acuzații între actorii politici” și foarte multă lume, printre care și el, este „nemulțumită de cum s-a lucrat”, „în ansamblu nu cred că cineva pune la modul serios sub semnul întrebării existența statului de drept în România”.

„Sper să nu se ajungă acolo, ar fi o catastrofă”, a avertizat însă șeful statului.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version