Ioan Buda a demisionat de la șefia Poliției de Frontieră, joi, „din motive personale”, dar cauza reală este scandalul generat de cozile imense din ultimele zile de la granița de vest, unde românii au revenit în țară după ridicarea stării de urgență și instituirea stării de alertă pe fondul COVID-19.

Practic, Buda a fost dat afară de cozile românilor ținuți la frontieră, nicidecum după ce subalternii săi l-au făcut scăpat pe fugarul Ghiță, în decembrie 2016.

Buda fusese promovat la conducerea IGPR, după fuga lui Ghiță

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiță a fugit din țară în 19 decembrie 2016, în ultima sa zi dîn care beneficia de imunitate parlamentară. Polițiștii care îl supravegheau – pentru că el se afla sub control judiciar, după ce Camera Deputaților a respins cererea DNA de arestare preventivă a acestuia – i-au pierdut urma ca niște diletanți. Nici polițiștii de frontieră nu a u fost mai vigilenți, Ghiță trecând prin vamă ca prin brânză, deși era dat în consemn la frontieră. 

Șef al Poliției de Frontieră, Ioan Buda, în loc să fie sancționat, a fost promovat de ministrul de atunci al Internelor, Carmen Dan, în funcția de inspector-șef al Poliției Române.

Demis de la șefia IGPR, în urma crimelor de la Caracal

Buda a rămas șef al IGPR până la sfârșitul lunii iulie 2019, când a fost demis în urma scandalului crimelor din Caracal, comise de Gheorghe Dincă.

Crimele din Caracal: Șeful Poliției Române și prefectul de Olt, demiși. Florian Dragnea preia conducerea IGPR

Atunci, polițiștii au așteptat la poarta criminalului să se facă ora 6 dimineața pentru a intra în curte, deși Alexandra, tânăra de 16 ani răpită de acesta, sunase de 3 ori la 112 pentru a cere ajutorul.

Detalii șocante! Crime în Caracal: Una dintre fetele dispărute a sunat la 112, Poliția a ajuns, dar a așteptat mandat de percheziție. STS dăduse 3 adrese greșite

În timp ce polițiștii și procurorul așteptau la poartă, ucigașul a ars trupul fetei într-un cazan artizanal.

Acum, Buda și-a văzut sfârșitul carierei de șef etern.

Comunicatul Poliției de Frontieră:

În cursul acestei zile, chestorul general de poliție Ioan BUDA și-a înaintat demisia din funcția de inspector general al Poliției de Frontieră Române, din motive personale.

La final de mandat, chestorul general de poliție Ioan BUDA transmite polițiștilor de frontieră întreaga sa apreciere pentru efortul depus și pentru profesionalismul de care au dat dovadă constant.

De asemenea, chestorul general de poliție Ioan BUDA mulțumește pentru implicare și pentru sprijin tuturor colaboratorilor instituționali, celor din rândul societății civile, dar și organizațiilor profesionale și sindicale ale polițiștilor.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, raportul a fost înaintat, pentru aprobare, ministrului afacerilor interne.

Comunicatul Ministerului de Interne:

Ca urmare a evaluării situației operative realizate la nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Interne, s-a dispus eliberarea din funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a domnului chestor general de poliție Ioan BUDA începând cu data de astăzi, 21 mai 2020.

La solicitarea ofițerului, domnul ministru al afacerilor interne, Ion Marcel VELA, a aprobat solicitarea de demarare a formalităților pentru încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare, începând cu data de 1 iunie 2020.

Atribuțiile funcției de inspector general vor fi preluate de chestorul principal de poliție Liviu BUTE, adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version