Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, plecat în concediu cu o zi înaintea intrării în vigoare a scandaloasei OUG 92 de modificare a Legilor Justiţiei, anunță joi, după ce a fost amenințat cu revocarea, că lucrează la sesizarea CCR, solicitată de PNL, USR, procurorul general Augustin Lazăr, dar și numeroși cetățeni.

„Avocatul Poporului solicită informaţii suplimentare Guvernului României şi Ministrului Justiţiei în legătură cu aspectele sesizate de petenţi în memoriile privind neconstituţionalitatea O.U.G. nr. 92/2018. (…) Argumentele de neconstituţionalitate dezvoltate în sesizările primite sunt examinate de angajaţii Biroului contencios constituţional prin raportare la jurisprudenţa Curţii Constituţionale, a Curţii Europene a Drepturilor Omului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Având în vedere complexitatea aspectelor sesizate în petiţii, (…) Avocatul Poporului a decis să solicite informaţii suplimentare Guvernului României şi Ministrului Justiţiei”, se arată într-un comunicat transmis joi.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al instituției recunoaște că Ciorbea nu și-a delegat exact cea mai importantă atribuție: cea de atacare la CCR a ordonanțelor Guvernului.

”Prin Ordinul nr. 190 din 16 octombrie 2018 al Avocatului Poporului au fost delegate unele din atribuţiile acestuia către un adjunct al Avocatului Poporului. (…) Dispoziţiile art. 15 alin. (1) lit. h) şi i) şi ale alin. (3) din Legea nr. 35/1997, republicată, se interpretează în lumina considerentelor Deciziei nr. 336/2013 a Curţii Constituţionale, care a reţinut că <Avocatul Poporului are exclusivitatea în privinţa deciziei de a ridica o excepţie de neconstituţionalitate, parte a independenţei instituţionale şi funcţionale de care acesta se bucură (…)>. În consecinţă, începând cu anul 2014, în acord cu aspectele reţinute în Decizia nr. 336/2013 a Curţii Constituţionale, s-a exceptat, în mod consecvent, delegarea atribuţiilor privind sesizarea Curţii Constituţionale, aşa cum reiese din ordinele privind delegarea atribuţiilor, afişate pe site-ul instituţiei Avocatul Poporului, la secţiunea Latest News/Resurse. Prin urmare, făcând aplicarea art. 15 alin. (3) din Legea nr. 35/1997 şi a considerentelor Deciziei nr. 336/2013 sus-menţionate, Avocatul Poporului nu a delegat nici prin Ordinul nr. 190 din 16 octombrie 2018 atribuţiile referitoare la sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora şi nici pe cea de sesizare directă cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor”, a declarat Matei Vârtosu, purtătorul de cuvânt al Avocatului Poporului, în comunicatul de presă.

Victor Ciorbea consideră că decizia de a nu delega atribuţiile în materia controlului de constituţionalitate al legilor şi ordonanţelor pe calea obiecţiei şi a excepţiei de neconstituţionalitate este justificată şi de faptul că instituţia Avocatul Poporului este o autoritate publică unipersonală, autonomă şi independentă.

”Avocatul Poporului opinează că aspectele sus-menţionate reprezintă o consecinţă a realităţilor social-politice şi economice ale României, care au determinat legiuitorul constituant să creeze o instituţie de tip Ombudsman cu caracter unipersonal. Tipul de conducere unipersonal al instituţiei, astfel cum reiese din dispoziţiile constituţionale, în antiteză cu modalitatea de conducere colectivă întâlnită în cadrul altor instituţii de tip Ombudsman, conferă Avocatului Poporului putere de decizie şi în egală măsură răspunderea personală pentru hotărârile luate. Acestea sunt raţiunile care fundamentează deciziile Avocatului Poporului în delegarea atribuţiilor sale”, a adăugat Matei Vârtosu.

Senatorul PNL Iulia Scântei a declarat, joi, că va cere conducerii partidului din care face parte, să declanşeze procedura parlamentară de revocare din funcţia de Avocat al Poporului al lui Victor Ciorbea, după ce acesta a plecat în concediu fără să îşi delege atribuţiile, cum prevede legea.

Victor Ciorbea a transmis miercuri, din avion, că solicitările de sesizare pe OUG pe Legile Justiţiei sunt analizate de Biroul contencios din cadrul instituţiei, el precizând că perioada concediului de odihnă a fost programată în urmă cu şase luni, iar biletele de avion şi serviciile hoteliere au fost achitate în data de 2 septembrie 2018.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version