Premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne, Lucian Bode, sunt salvați de acuzațiile de plagiat în tezele lor de doctorat, după ce un amendament în acest sens, depus de PSD la proiectul Legilor Educației, a fost adoptat pe ultima sută de metri de PSD, PNL, UDMR şi AUR, marţi, înaintea încheierii dezbaterilor din Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor.


Amendamentul prevede că „nu constituie abateri de la normele de etică diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie”.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a sărit să-și declare sprijinul: „Așa sunt, erori materiale de citare. Nu putem să spunem că atunci când cineva a citat o lucrare și a spus pagina 11 în loc de pagina 12 intenționează să fure. Este vorba despre o eroare materială de citare și am mare încredere în organismele care judecă sesizările de plagiat că pot să facă diferența între o eroare materială de citare și alte tipuri de fenomene de nerespectare a normelor de integritate“.

Senatorul USR Ştefan Pălărie a acuzat: „Cu proaspătul amendament adoptat astăzi, domnii Ciucă şi Bode vor invoca faptul că au până la 90% din lucrările lor doar nişte erori materiale de citare. În loc să ne uităm la ţările civilizate ca modele de a genera excelenţă academică, partidele de la guvernare au o altă prioritate: să îşi scape colegii plagiatori de tinichelele legate de coadă”.

USR reclamă că „nicio reformă majoră nu se regăseşte în noile legi ale Educaţiei”, iar proiectele de lege venite de la Guvern „au suferit modificări care le îndepărtează şi mai mult de tot ceea ce ar trebui să însemne un sistem de educaţie modern, evoluat, adaptat nevoilor elevilor şi profesorilor”.

În comunicat se arată că USR a depus mai multe amendamente care vizau „schimbări reale” în sistemul de învăţământ, dar că niciunul dintre acestea nu a fost adoptat. 

USR susține că legea învățământului universitar nu este pentru studenți sau profesori, ci pentru rectori și pentru plagiatori.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version