Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni două atenționări Cod Galben de ploi torențiale și vijelii pentru 21 de județe din nordul, vestul și centrul țării, până marți dimineața. În restul țării (sud și sud-est) va persista însă canicula și disconfortul termic. 

foto Jean Mihai Pâlșu

Prima atenționare Cod Galben de ploi torențiale și vijelii va fi în vigoare luni, în intervalul 14.00-22.00.

Sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Harghita, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov și Covasna. Parțial, vor fi afectate județele Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova.


Vor fi averse torențiale, intensificări ale vântului, cu rafale în general de 55 – 70 km/oră, iar temporar 80 – 90 km/oră, vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

De asemenea, disconfortul termic se va menține ridicat în după-amiaza zilei de luni, în special în regiunile sudice și sud-estice, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime se vor situa între 33 și 36 de grade.

A doua atenționare Cod Galben va fi în vigoare de luni de la ora 22.00 până marți, la ora 8.00 și vizează județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor. 

În acest interval vor fi fi averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și izolat 40-50 l/mp.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version