Comisia de la Veneția se întrunește în plen, vineri și sâmbătă, pentru a dezbate și a formula rapoartele pe modificarea Legilor Justiției și Codurilor penale.


Totodată, Comisia se va pronunța pe scandaloasa OUG 92 adoptată pe repede înainte de Guvernul Dăncilă, la propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, care este membru al acestui for pentru al doilea mandat de 4 ani. 

Întrebat de ce a fost nevoie de această ordonanţă, ministrul justiţiei, Tudorel Toader a răspuns în faţa presei: “A fost nevoie din foarte multe motive. Pe de-o parte, am pornit de la avizul preliminar al Comisiei de la Veneţia, am pornit de la faptul că, la rândul ei, Comisia Europeană când ne evaluează se raportează la raportul Comisiei de la Veneţia, la avizul acesteia, am pornit de la faptul că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), la rândul lui, se raportează la Comisia de la Veneţia, dar am pornit şi de la unele solicitări venite în mod explicit de la Consiliul Superior al Magistraturii. După aceea, Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, MCV-ul, CSM-ul, dar am constatat şi noi nişte necesare corelări şi atunci le-am combinat”.

Potrivit agendei sesiunii plenare, publicată pe site-ul instituţiei, experţii Comisiei de la Veneția vor avea un schimb de opinii cu Florin Iordache, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru amendarea Legilor Justiţiei, şi vor examina, în vederea adoptării, proiectul de opinie privind amendamentele la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală.

În legătură cu modificările la Codul penal şi Legea pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, preşedintele Klaus Iohannis, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi formaţiunile politice PNL, PMP şi USR au formulat sesizări la Curtea Constituţională a României, care a anunţat că le va lua în discuţie la 24 octombrie.

Preşedintele solicită CCR să constate că Legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie este neconstituţională în ansamblul său. La rândul său, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat Curtea Constituţională cu privire la aspectele de neconstituţionalitate cuprinse în legea de modificare a Codului penal.

Comisia de la Veneţia este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional. 

 

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version