La o zi după întrevederea preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţilor societăţii civile – au declarat că va fi convocat „în mod cert” referendum pe Justiţie în ziua alegerilor europarlamentare -, șeful statului a avut, marţi, consultări și cu cei ai magistraților.

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni au fost prezenţi, printre alţii, preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, șefa CSM, Lia Savonea, șefa UNJR, Dana Gârbovan, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei Forumul Judecătorilor, Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie, Asociaţiei Magistraţilor din România, LiderJust, Asociaţiei Procurorilor din România şi Asociaţiei Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor.

La începutul discuţiilor, Iohannis a făcut următoarea remarcă: ”Astăzi discutăm despre Justiţie şi despre legile Justiţiei. Ca să nu apară impresii eronate şi vreau să fie preluată această declaraţie”.

Consultările au început la ora 17.00, iar după discuții, Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, a declarat: ”

“Nu a existat nicio concluzie, ci argumentele aduse de cei prezenţi. Unii o susţin, alţii o contestă, dânsul a spus ca poartă rolul unui mediator. O parte dintre colegi au propus întrebări pe referendum, ne-am spus îngrijorările că tema poate fi politizată. Preşedintele a spus că nu va fi cazul de a se vătăma justiţia, dar ni s-a spus ca nu referendumul este tema pentru că aceasta este o decizie care aparţine preşedintelui şi este eminamente politică”.

Judecătorul Cristi Danileț a dat mai multe lămuriri, într-o postare pe Facebook:

„Președintele ne-a chemat la consultări pe legile justiției, nu pe referendum, în virtutea calității lui de mediator. Am fost 20 de judecători și procurori, reprezentând asociațiile și instituțiile din justiție. Președintele e îngrijorat că legile s-au modificat pentru a ușura situația juridică a unor personaje.

I-am împărtășit opinia, arătând că asaltul asupra justiției a început în anul 2012 odată cu sancționarea fostului premier și a culminat cu anul 2017 prin OUG 13. Am spus că e necesară prezența Președintelui României la CSM, i-am sugerat să conteste la Comisia de la Veneția legile ce contrazic standardele europene, să provoace CCR să soluționeze conflictele dintre autoritățile statului

Modificările succesive au vizat preluarea controlului asupra justiției penale, eliminarea instrumentelor cu care operează procurorii și judecătorii, că nimeni nu e interesat decât de domeniul penal, poliția judiciară este ineficientă, DNA e trecut pe linie moartă, SIIJ este pentru terorizat magistrații, domeniul justiției juvenile este ignorat complet.

Am subliniat că, de cinci săptămâni, judecători și procurori sunt în protest, dar nimeni nu e interesat de acest lucru – doar Președintele ne-a invitat la Cotroceni și câteva zeci de magistrați se vor deplasa la Bruxelles săptămâna viitoare”.

Președintele trebuie să anunțe până la data de 4 aprilie întrebarea / întrebările de la referendum.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version