Cristina Tarcea, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, a reacționat marți la sesizarea depusă în urmă cu o zi împotriva ei la Inspecția Judiciară de către o publicație online apărătoare a penalilor, care ține morțiș ca șefa ÎCCJ să fie cercetată disciplinar pentru că… le-a cerut subalternilor să respecte legea. 

Cristina Tarcea președintele ÎCCJ

Concret, Tarcea a anunțat într-un interviu că le-a solicitat judecătorilor Instanței Supreme ca pe perioada vacanței judecătorești să finalizeze de redactat motivările condamnărilor pronunțate, activitate care înregistrează mari întârzieri.

Cel mai dezavantajat este Liviu Dragnea, condamnat pe 23 iunie, în primă instanță, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Dacă judecătorii vor redacta motivarea sentinței până în septembrie – nu în 30 de zile, ci în 80 de zile -, dosarul poate merge mai departe la judecare la instanța superioară, iar sentința definitivă va fi dată în maxim 6 luni.

Dacă nu, procesul se poate lungi, iar liderul PSD tocmai asta dorește. Și, evident, dacă la prima condamnare – cea de 2 ani cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012 – Dragnea a acuzat Instanța Supremă că i-a dat motivarea la sentința definitivă după un an și jumătate și n-a putut în timpul acesta să o atace la CEDO, acum o reclamă pe șefa ÎCCJ că “face presiuni” asupra judecătorilor.

”Pentru mine a fost mai mult decât șocant să urmăresc ce a spus Cristina Tarcea. Cu presiune clară asupra judecătorilor”, a declarat Dragnea – evident, la Antena 3.

Cristina Tarcea le-a răspuns marți deopotrivă lui Dragnea și ministrului Justiției, Tudorel Toader, care au reușit să o revoce din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, “vinovată” că și-a îndemnat subalternii să-i facă dosare penale liderului PSD și altor politicieni corupți.

“Hai să fim sinceri şi să dăm lucrurile pe faţă. Probabil că şi dumneavoastră sunteţi conştienţi, nu numai eu, că a venit sezonul la revocări şi la ICCJ. Pentru că politicienii pot să o facă mai greu în ceea ce priveşte un judecător, s-a pus în mişcare, pur şi simplu, marea maşină a manipulării. Mi se impută faptul că am făcut presiuni asupra judecătorilor datorită împrejurării că i-am rugat în timpul vacanţei judecătoreşti să termine de redactat, de motivat hotărârile restante. Subliniez, hotărârile restante. De ce spun că este o manipulare? Dumneavoastră cunoaşteţi că în data de 1 martie a fost analizată în cadrul CSM candidatura fostului preşedinte al secţiei penale pentru a fi reînvestit în funcţie, iar unul dintre motivele pentru care CSM a respins această candidatură a fost şi faptul că nu a sesizat IJ pentru redactarea hotărârilor restante. Să înteleg de aici că CSM a făcut o presiune asupra judecătorilor?”, a declarat Cristina Tarcea.

Un al doilea argument al CSM a fost acela că înainte cu două zile de anunţul său privind termenul pe care magistraţii îl au pentru a motiva deciziile restante, Inspecţia Judiciară a cerut tuturor instanţelor din ţară, inclusiv Înaltei Curţi, să prezinte situaţia hotărârilor restante. “Să înteleg de aici că IJ a facut presiuni asupra judecătorilor? Exact acelaşi lucru am făcut şi eu”, a adăugat Tarcea.

Întrebată dacă este normal ca un judecător de rang înalt să critice un ministru, șefa Instanței Supreme a răspuns: “Intenția mea a fost ca elementul politic, factorul politic, să se țină cât mai departe de autoritatea judecătorească”.

Despre Tudorel Toader, Cristina Tarcea a spus ironic: “Nu cred că se coboară la nivelul meu”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, întrebat despre afirmaţiile Cristinei Tarcea, care a acuzat decizia în cazul revocării Codruţei Kovesi ca fiind una politizată, că preşedintele instanţei supreme i-a transmis, cu alte cuvinte, că ar fi trebuit să tacă şi să meargă mai departe.

“Poate că tema aceasta (declaraţiile Cristinei Tarcea -n.r.) chiar în Consiliul Superior al Magistraturii, nu ştiu. Doamna Tarcea ne-a spus că a fost de bună credinţă, dar nu ne-a spus în ce perioadă, în ce epocă a fost de bună credinţă. Doamna Tarcea n-a spus că raportul meu şi motivele pentru care am declanşat procedura nu este întemeiat, nu este adevărat, nu sunt motive. N-a spus că decizia CCR nu este fundamentată, nu este motivată, nu e temeinică, n-a spus că decizia CCR nu trebuie respectată. Ce a spus? Că eu ca ministru nu trebuia să declanşez procedura. Prin urmare, mi-a transmis, cu alte cuvinte, în lectura mea, un fel de «lasă că merge aşa». Repet, nu că raportul nu e corct, fundamentat, nu că nu sunt motive de declanşare, nu că decizia nu trebuie respectată, dar că trebuia să tac din gură, să spun probabil că e bine şi să mergem mai departe, probabil. Adică dumneavoastră nu vă daţi seama că din conţinutul acela un judecător face aprecieri cu privire la o decizie a Curţii Constituţionale, la o activitate a unui ministru, independent el, dar membru al Guvern. Concluzia e simplă”, a declarat Tudorel Toader.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version