Despăgubirile vor fi calculate în funcție de greutatea porcilor morți, cu 6,12 lei pe kilogram.

Depășit de situație, după ce nu a luat măsuri timp de peste un an, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a recunoscut joi seară, la realitatea TV, că virusul pestei porcine africane este activ în 8 judeţe, unde au fost uciși în ultimele zile 64.109 animale.

Cel mai puternic județ afectat este Tulcea, cu 57 de localităţi şi 465 de focare – unde au fost ucişi preventiv 9.875 de porci din gospodăriile populaţiei, a precizat Daea.

El a prezentat și situaţia celorlalte focare:

  • Constanţa 7 localităţi, cu 16 focare, 648 de porci uciși
  • Bihor – 8 localităţi, 21 de focare şi 150 de animale ucise
  • Satu Mare – 4 localităţi cu 6 focare, 25 de porci omorâți
  • Brăila – 9 localităţi cu 14 focare şi 5.265 porci ucişi Ialomiţa – 6 localităţi cu 16 focare şi 76 porci omorâți
  • Sălaj – o localitate cu un focar la mistreţi
  • Galaţi.

“La acestea se adună cele două societăţi comerciale, Carniprod, care astăzi (joi n.r.) a închis uciderea total a întregului efectiv peste 48.034 de capete şi urmează cealaltă fermă unde există un efectiv de aproximativ de 18.000 de capete. Pentru noi a fost foarte greu. Nu înţeleg cum într-un complex care are o singură intrare şi o singură ieşire şi măsuri de biosecuritate înaltă a intrat virusul. Pentru mine, ca om şi cu răspunderea pe care o am la nivelul ţării, este un mare semn de întrebare. De aceea toţi care suntem crescători de porci, şefii de complexe trebuie să fim uniţi în jurul acestei comandament naţional pentru eradicare bolii”, a arătat ministrul.

El nu a spus însă de ce autoritățile i-au închis patronului Carniprod atât abatorul, cât și cele peste 30 de magazine, după ce l-a pus să-și ucidă animalele din crescătorie.

Daea a asigurat că “la această dată lucrăm cu aproape 20.000 de oameni în teritoriu, cu organe ale poliţiei, Armata, Jandarmeria, medici veterinari, ingineri, prefecţi, primari, viceprimari, oameni care merg în teritoriu. (…) Un asemenea virus care nu are vaccin, nu are tratament, îi sperie pe oameni, dar trebuie să ne sperie şi pe noi? Să fugim din faţa virusului? Nu”.

El a promis că toți cei care și-au pierdut porcii în urma acestei epidemii vor fi despăgubiți: “Suma de bani este calculată în funcţie de preţul pieţei, prin înmulţirea greutăţii cu 6,12 lei pe kilogram, ajungând astfel la 6 – 8 milioane de lei pe fiecare animal, în funcţie de greutate. Fiecare gospodărie va fi despăgubită în funcţie de situaţia concretă şi de documentele care se întocmesc pe fiecare caz în parte”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version