Plenul Curții Constituționale a României (CCR) va decide marți dacă vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, căruia șeful acestui for, condamnatul penal Liviu Dragnea, i-a delegat atribuțiile, avea dreptul să sesizeze în locul lui Curtea, pe tema unui posibil conflict de interese de natură constituțională între Parlament și ÎCCJ, privind completurile specializate pe corupție la Instanța supremă.

Sesizarea lui Iordache, depusă în 25 martie, are exact aceleași argumente ca ale avocaților lui Liviu Dragnea, care au cerut anularea sentinței de condamnare la 3 ani și 6 luni de închisoare a acestuia în dosarul “Bombonica”. 

Parlamentarii PNL au atacat la CCR prevederi din Regulamentul Camerei şi a cerut ca sesizarea Curții să fie făcută de președintele Camerei, Liviu Dragnea.

“PNL a atacat la Curtea Constituţională Regulamentul Camerei Deputaţilor, solicitând CCR să se pronunţe asupra delegării de competenţe pe care poate să o facă preşedintele Camerei Deputaţilor către vicepreşedinţi. Punctul nostru de vedere este foarte clar: preşedintele Camerei Deputaţilor nu poate să delege atribuţii ale preşedintelui Camerei Deputaţilor prevăzute de Constituţie către vicepreşedinţi”, a motivat demersul preşedintele PNL, Ludovic Orban.
 
La dezbaterile de la CCR din 10 aprilie, Florin Iordache a susţinut că Înalta Curte a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. 

Preşedintele Înaltei Curţi, Cristina Tarcea, a arătat că Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate. Totodată, Tarcea i-a trimis preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, un răspuns primit de la Reţeaua Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană, în care se arată că, la nivelul instanţelor supreme, doar Austria are completuri specializate în dosare de corupţie.

 
CCR a amânat până acum de 3 ori decizia pe această speță, iar termenul fixat este exact pe 20 mai, când la ÎCCJ completul de 5 judecători ar trebui să rămână în pronunțarea sentinței definitive.
 
Este clar că Dragnea vrea tergiversarea procesului, așa cum, tot cu ajutorul CCR, a reușit să schimbe completul de 5 judecători fixat de Colegiul ÎCCJ în 14 septembrie 2018. 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version