Procurorul-şef interimar al DNA, Anca Jurma, a declarat marţi, după discuţia cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că a decis să numească șefii de secție și de birouri din instituție, funcții sunt ocupate în prezent prin delegație. 

Scandalul delegărilor pe funcție din cadul DNA, lansat de Antena 3, ne aduce în situația de a privi cum o delegată la șefia DNA pentru o perioadă de 6 luni nu mai așteaptă o lună până la desemnarea noului șef al instituției, ci va numi în funcție oamenii aleși de ea. 

Astfel, s-a ajuns în următoarea situație scandaloasă: Laura Codruța Kovesi, NUMITĂ procuror-șef în două mandate, i-a DELEGAT în funcție pe unii dintre șefi de secție și birouri din DNA, iar acum Anca Jurma, DELEGATĂ pentru o perioadă de 6 luni, îi va NUMI în aceste funcții pe procurorii pe care și-i alege

“Nu este vorba de nicio nulitate. Delegarea lor a fost în temeiul legii, la momentul la care au fost dispuse ordinele de delegare. Eu i-am găsit în DNA pe aceşti procurori, dacă vorbim de procurorii tineri, cei cu vechimea între 6 şi 8 ani. Majoritatea dintre ei sunt procurori de judiciar, intră în şedinţele de judecată. A fost o nevoie punctuală de a ocupa acele posturi pentru că nu ne putem permite să avem şedinţe de judecată descoperite. Era nevoie de aceste delegări, pentru că procedurile de numire sunt de o durată mai mare. Delegările sunt absolut legale, nu a fost niciun fel de problemă, nu înţeleg de unde s-a inflamat această situaţie”, a explicat Anca Jurma.

“Încă de săptămâna trecută, ne-am gândit să facem demersurile necesare pentru a demara procedurile de numire pe funcţiile de conducere, pentru a nu mai continua sub forma delegării. Este un demers pe care îl vom face acolo unde ţine de atribuţia procurorului-şef la DNA, respectiv la procurorii şefi de servicii şi birouri, iar în ceea ce priveşte procurorii-şefi de secţie este atribuţia ministrului Justiţiei. Legea prevede în mod expres că procurorii care au fost numiţi sub imperiul legii vechi îşi continuă activitatea sub imperiul legii noi în DNA. Nu este niciun fel de problemă de legalitate”, a adăugat șefa interimară a DNA.

Ca o constatare: în Poliția Română sunt delegați în funcție trei sferturi dintre șefi – de la șefii de post până la marele inspector-șef Ioan Buda, care a fost luat de la Frontieră după ce l-a lăsat pe Sebi Ghiță să fugă din țară, iar acum a ordonat dosarul penal în cazul plăcuțelor anti PSD.

Totodată, la companiile de stat sunt delegați toți șefii – și schimbați rapid dacă nu mai convin șefului cel mare, Dragnea. Așa se țin în lesă conducătorii instituțiilor de stat din România: cu biciul (demiterea) și zăhărelul (salariile, pensiile speciale și alte privilegii).

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version