O delegație a Comisiei de la Veneția vine la București pentru a discuta cu autoritățile, în această săptămână, pe tema modificării Codurilor penale și a Legilor Justiției.

Membrii Comisiei de la Veneția se vor întâlni inclusiv cu ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, care a fost revocat de PSD pentru că a refuzat să promoveze ordonanțele de urgență privind Codurile penale și rejudecarea proceselor la completurile de 5 magistrați de la ÎCCJ.

Majoritatea parlamentară deținută de PSD și ALDE nu au luat în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și nici pe cele din Raportul MCV întocmit de Comisia Europeană în noiembrie anul trecut.

Printre recomandări se numără și anularea înființării Secției speciale de anchetare a magistraților, prevăzută în modificarea Legilor Justiției. 

Imediat după transmiterea recomandărilor, Parlamentul a adoptat pe repede înainte OUG de operaționalizare a Secției speciale, iar de curând, și OUG 7/2019, prin care Tudorel Toader a scos de sub autoritatea procurorului general al României această secție specială, care se supune acum numai ministrului Justiției.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version