Derogare de la Legea Porcului, care a făcut deja victime: un bărbat din Satu Mare a fost amendat cu 6.000 de lei pentru că și-a tăiat porcul din propria gospodărie.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a convocat urgent o ședință și a decis o derogare, astfel că românii primesc liber la tăiat și comercializat porcii din gospodării, de Crăciun și de Sărbătorile de Iarnă, însă numai cu certificat de la veterinar.

„Am luat decizia ca în perioada Sărbătorilor de Iarnă atât porcii crescuți în gospodăria țărănească, cât și în gospodăriile populației să poată fi mișcați, valorificați de persoane fizice. Orice mișcare de porc, orice valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe. Mai mult de atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de către medicii concesionari, este gratuit acest serviciu”, a declarat ministrul, la sediul centralal PSD.

Porcii vor putea fi vânduți numai dacă un medic veterinar, împuternicit de Direcțiile Sanitar Veterinare Județene, va completa o fișă de examinare clinică, pentru garantarea stării de sănătate a animalului.

Porcul trebuie să fie identificat și înregistrat apoi în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor.

Măsura de control este luată pentru a evita răspândirea pestei porcine, dar și a altor virusuri animale.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version