Direcția Națională Anticorupție (DNA) a primit în ultima ședință a Guvernului hotelul Triumf, pentru a se muta, și va împărți acest sediu cu Agenţia Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANBI).

dna -hotel-triumf, anabi

Anunțul privind ANABI a fost făcut duminică, la ceremonia organizată la Curtea de Apel București de Ziua Justiției, de ministrul Justiției, Raluca Prună, care a precizat că a numit deja un director la instituția nou-creată. Este Cornel Călinescu, fost director în Ministerul Justiţiei.

“Agenția are un director, preşedinte, are un consiliu cu reprezentanţi de la fiecare instituţie la care legea cere – Ministerul Justiţiei, Ministerul de Finanţe, parchetele. Am numit preşedintele Agenţiei, este domnul Cornel Călinescu, care a fost director în Ministerul Justiţiei şi care este unul dintre cei mai mari experţi anticorupţie la nivelul administraţiei. Este o persoană care din 2001 face exact acelaşi lucru, o persoană care este cunoscută şi la nivel internaţional. Este persoana care a făcut posibilă, alături de ministrul Cazanciuc, adoptarea acestei legi în Parlament. Aşteptăm ca Ministerul Finanţelor să-şi desemneze vicepreşedintele Agenţiei şi, da, cred că suntem în calendar bun”, a precizat Prună.

Sora DNA

În prezent, ANABI funcţionează alături de o parte din DNA, într-o clădire din strada Valter Mărăcineanu din Bucureşti, urmând ca sediul instituţiei să fie mutat la Hotelul Triumf din bulevardul Kiseleff.

“Vreau să asigur pe toată lumea că Agenţia este funcţională, suntem într-un calendar, facem inventarul bunurilor indisponibilizate, nu avem nici un fel de întârziere. Nu mi-a fost deloc uşor ca ministru, am căutat din luna ianuarie un sediu. Important este că l-am găsit, nu unde este el”, a spus Raluca Prună.

parlament-vot-deputati-senat mare

ANABI a fost înfiinţată prin Legea 318, în 11 noiembrie 2015 iar în 11 mai anul acesta Guvernul a aprobat prin Hotârâre organigrama, numărul de posturi și Regulamentul de organizare și funcționare.
Conform HG, Agenția  funcționează în subordinea Ministerului Justiției, cu un număr de maxim 50 de posturi.
Ea este va fi condusă de un director general, numit de ministrul Justiţiei. Directorul poate fi judecător, procuror sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor.
Vicepreședintele este numit de Ministerul Finanțelor.

Aparatul administrativ al Agenției este organizat în următoarele servicii și birouri:

  • Biroul Identificare și urmărire Bunuri;
  • Serviciul Administrare și Valorificare Bunuri;
  • Serviciul Juridic, Comunicare și Registratură;
  • Serviciul Suport Operațional;
  • Compartimentul Plăți.
Fără cazul Voiculescu ANABI n-ar fi existat
Peste 500 de milioane de euro însumează anual măsurile asigurătorii dispuse de procurori în dosarele de corupție, dar nu numai. Deocamdată nu urmărește nimeni recuperarea prejudiciilor, după ce ANAF s-a declarat neputincioasă.
Concret, ANABI n-ar fi fost înființată niciodată dacă n-ar fi existat cazul lui Dan Voiculescu – ICA. În 8 august 2014 “Felix” a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani iar prejudiciul în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a fost stabilit de procurori – și păstrat de magistrați în sentința definitivă – la 64 de milioane de euro.
Tărăgănarea ANAF, Guvernului Ponta și Parlamentului
ANAF, condusă de Gelu Diaconu și de mâna sa a dreaptă, Mihai Gogancea-Vătășoiu – în prezent cercetați penal de DNA pentru favorizarea infractorului – a tras de timp o jumătate de an până să anunțe că, de fapt, nu are pârghiile necesare să identifice și să confiște prejudiciul.
A urmat tărăgănarea Guvernului Ponta, care a aprobat după alte câteva luni bune proietului de lege privind înființarea ANABI. Apoi a venit rândul Parlamentului să tergiverseze adoptarea legii. Cert este că actul normativ a apărut după 1 an și 3 luni de la condamnarea lui Voiculescu.
Gelu Diaconu a pus frâna 
ANAF a pus în aplicare sentința judecătorească abia în 15 februarie anul acesta, după ce Gelu Diaconu a fost demis. Cu câteva zile înainte însă, acesta a semnat chiar el notificarea de eliberare în 5 zile a clădirilor ICA, de către Antelnele lui Vociulescu.
A urmat circul: premierul Dacian Cioloș a fost chemat la raport în senat, de președintele acestui for, Călin Popescu Tăriceanu (și el urmărit penal de DNA, însă mult mai târziu).
Președintele Klaus Iohannis și-a amintit de vremurile când era propus premier la Grivco – sediul Antenelor lui Voiculescu – și a declarat că “este un banal motiv administrativ” confiscarea a 64 de milioane de euro – prejudiciul din dosarul ICA.
Anterior, în 2 februarie, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu faţă de nerecuperarea prejudiciului din dosarul privatizării frauduloase a ICA. Urmărirea penală este însă in rem.
În fine, Agenția a fost înființată, are conducere, sediu și va identifica bunurile provenite din infracțiuni și valorificarea lor după indisponibilizare, în urma sentințelor judecătorești.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version