Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009 îi cere ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, printr-o scrisoare de 5 pagini transmisă luni, să o sancționeze pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul-șef al DNA, pe motiv că a încălcat în mod repetat Constituția, prin neprezentarea la audiere.

”Considerăm că, prin refuzul de a se prezenta în faţa comisiei parlamentare de anchetă, comisie desemnată de către Parlamentul României în cadrul funcţiei sale de control, doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a încălcat jurământul prevăzut de Constituţie şi a încălcat dispoziţiile Deciziei CCR 611/2017, săvârşind abatere disciplinară , potrivit dispoziţiilor Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor (…) Pe cale de consecinţă, vă solicităm să dispuneţi măsurile pe care le consideraţi necesare în această situaţie”, se arată în scrisoarea semnată de Oana-Consuela Florea (PSD) preşedintele comisiei.

În opis este prezentat istoricul invitaţiilor transmise procurorului-şef al DNA, care s-au spldat cu refuzuri, prin intermediul mai multor scrisori trimise la comisie.

După ce judecătorii CCR au decis că Laura Codruța Kovesi trebuie să se prezinte la comisie iar aceasta a refuzat din nou, Oana Florea o acuză acum pe șefa DNA că încalcă în mod deliberat o decizie Curţii Constituţionale – fapt care este, pentru magistraţi, o abatere disciplinară. 

Astfel, se argumentează că prin Decizia 611/2017, CCR constată “obligația doamnei Laura Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Parlamentului României — comisiei speciale de anchetă pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei”.

Comisia reia o parte din motivarea Curţii Constituţionale la Decizia 611/2017, despre care Florea spune că ”stabileşte obligativitatea persoanei care ocupă o funcţie de conducere într-o autoritate a statului român” de a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare.

Lui Tudorel Toader i se cere să ia măsuri în acest caz întrucât Statutul magistraţilor prevede că ministrul Justiţiei exercită controlul asupra procurorilor şi tot ministrul propune un candidat pentru postul de procuror-şef al DNA. Este amintit şi jurământul pe care îl depun procurorii la intrarea în magistratură, anume de a respecta Constituţia şi legile ţării, precum şi prevederea legală potrivit căreia nerespectarea deciziilor CCR de către un magistrat se consideră abatere disciplinară.

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a răspuns, pe 14 noiembrie, invitaţiei comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, spunând că nu deţine date sau documente care să ajute la clarificarea situaţiei şi lăsând de înţeles că prezenţa sa la comisie nu are obiect.

“În legătură cu adresa dumneavoastră nr. 4c-30/139 din data de 13 noiembrie 2017, reiterez convingerea că obiectul de activitate al comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezindenţial constată în <<analiza şi clarificarea unor situaţii de fapt, a unor aspecte sau fenomene sociale relevante, justificat de interesul public de cunoaşte anumite realităţi cu reverberaţii în plan social juridic sau politic>>. Sens în care vă aduc la cunoştinţă că nu deţin <<informaţii şi sau documente necesare clarificării împrejurărilor şi cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare>>” se arată în adresa transmisă comisiei de Laura Codruţa Kovesi.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version