Adevăratul cutremur abia acum începe în Poliția Capitalei în urma scandalului de pedofilie de la Brigada Rutieră: șeful Poliţiei Capitalei, Dragoş Orlando Nicu (foto), şi adjunctul său, Eugen Ştefan, au demisionat, iar în cazul a 22 de poliţişti s-a declanșat cercetarea disciplinară și sesizarea Parchetului General.

Dragoș Orlando Nicu șeful Politiei Capitalei sursă foto Puterea
 
Decizia de demisie vine după acuzele aduse poliţiştilor Capitalei în cazul lui Eugen Stan, agentul arestat pentru fapte de pedofilie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 precizând că poliţiştii Secţiei 18 din Bucureşti au ascuns calitatea de poliţist a lui Eugen Stan în cazul agresiunii sexuale comise în 2016, ba mai mult au propus clasarea cauzei.
 
Șeful Poliției Capitalei, Dragoş Orlando Nicu (foto), a fost în perioada aprilie 2010 – martie 2015 șeful Brigăzii Rutiere București.
 
În 2010 s-au transferat la Brigada Rutieră Vornicu și pedofilul Eugen Stan.
 
Din 2015, Nicu Dragoş Orlando a fost promovat adjunct al inspectorului-șef al Poliției Capitalei.
 
Pe 26 septembrie 2017, chestorul de poliţie Nicu Dragoş Orlando a fost împuternicit să exercite funcţia de director general al Poliţiei Capitalei. 
 
Tot în 2015 a absolvit Academia Nationala de Informatii “Mihai Viteazul” a lui Gabriel Oprea. La acea dată, șeful Poliției Române era Petre Tobă.
 
 
Dragnea a eliminat filtrul CSAT în numirea șefului DGPI (fosta Doi și-un sfert)
În continuare, nimeni nu scoate un cuvânt despre serviciul secret al Poliției Române – DGPI (fosta “Doi și-un sfert), care ar fi trebuit să știe tot ce mișcă în IGPR – mai ales la nivel central, cum e Poliția Capitalei cu a sa Brigadă Rutieră.
 
Amintim că la începutul anului trecut, Liviu Dragnea se dădea de ceasul morții să schimbe legea astfel încât ministrul de Interne (adică el, prin Carmen Dan) să numească șeful DGPI, și nu premierul, iar filtrul CSAT – care dădea avizul – a dispărut.
 
În forma propusă de Guvernul Cioloș, prin OUG 76/2016 dată după decapitarea conducereii fostei DIPI în urma dosarului de corupție “Limuzina”, directorul general al DGPI era definit ca fiind cadru militar în activitate, numit în funcție prin decizie a premierului la propunerea ministrului de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
 
Numai că în martie 2017, Camera Deputaților a votat cu o largă majoritate (174 de voturi “pentru”, 81 “împotrivă” şi 18 abţineri) amendamentul PSD prin care filtrul CSAT a fost eliminat iar ministrul de Interne a fost abilitat să numească șeful DGPI.
 
A fost doar o chestiune de timp până când Senatul – for decizional – să dea ok-ul asupra legii, iar în 21 iulie 2017, Klaus Iohannis a promulgat legea, în ciuda faptului că a criticat decizia Parlamentului.
Deficiențe constatate de Despescu
În nota-raport prezentată premierului vineri de şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, se arată că au fost constatate la Secţia 18 Poliţie şi la Secţia 22 Poliţie din Bucureşti mai multe deficienţe în instrumentarea dosarelor de agresiune sexuală care îl vizează pe agentul Eugen Stan. 

La Secţia 18 Poliţie, verificările efectuate au relevat faptul că, în ceea ce priveşte agresiunea săvârşită de agentul Eugen Stan în anul 2016, subcomisarul Daniel Oprea, desemnat să instrumenteze cauza, nu a respectat dispoziţiile privind cercetarea penală a personalului din structurile Ministerului Afacerilor Interne şi cele privind modalitatea de înregistrare şi soluţionare a dosarelor penale având ca obiect infracţiuni de competenţa unităţilor de poliţie aflate în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti sau a unităţilor de parchet din subordine.Mai multe deficienţe au fost constatate și în ceea ce priveşte activitatea unor cadre de la Secţia 22 Poliţie, după agresiunea sexuală din 5 ianuarie 2018.

Referitor la comisarul-şef Florin Adrian Pătru, şeful Secţiei 22 Poliţie, dar şi la subcomisarul George Dinicu, şeful Biroului Investigaţii Criminale, raportul arată că nu au respectat dispoziţiile privind modalitatea de înregistrare şi soluţionare a dosarelor penale, nu au organizat şi coordonat în mod eficient cercetarea la faţa locului şi nu au dispus toate măsurile necesare pentru verificarea detaliată a tuturor imaginilor surprinse de camera de supraveghere din lift, fapt care ar fi putut conduce la prelevarea de urme biologice de la locul faptei.

Inspectorul Daniel Popa, subinspectorul Florin Neacşu şi agentul principal Mihai Laită de la Biroul Investigaţii Criminale, precum şi comisarul-şef Cosmin Stanciu şi agentul principal Emanuela Tican de la Biroul Criminalistic nu au efectuat în mod eficient cercetarea la faţa locului.

Raportul mai arată că alţi doi agenţi, Iulian Puiu şi Iulian Petreanu, “în urma deplasării la locul săvârşirii agresiunii sexuale asupra celor doi minori, deşi au desfăşurat activităţi de identificare a autorului agresiunii, au lăsat neasigurat locul comiterii faptei până la sosirea echipei de cercetare la faţa locului”.

sursă foto România TV
Agentul pedofil Eugen Stan avea o activitate “nesemnificativă”, dar era protejat de şeful său direct, Vornicu

În nota-raport se mai precizează că agentul Eugen Stan avea o activitate “nesemnificativă”, dar era protejat de şeful său direct, Rene Emanuel Vornicu, şeful Serviciului Supraveghere Rutieră pentru Sectoarele 1, 2 şi 6.

Acest lucru a provocat nemulţumiri printre ceilalţi poliţişti:

“Activitatea profesională desfăşurată de agent este nesemnificativă raportat la standardele de performanţă asociate postului ocupat, situaţie ce a fost posibilă doar cu ştiinţa şefului direct, comisar-şef de poliţie Vornicu Rene Emanuel, aspect care a permis şi apariţia unor nemulţumiri în colectivul structurii. Comisar-şef de poliţie Vornicu Rene Emanuel a manifestat superficialitate în modul de întocmire a planificării în serviciu a agentului de poliţie Stan Eugen, în neconcordanţă cu programul de lucru stabilit în fişa postului, în sensul că agentul nu respecta programul de lucru de 8 ore, pe trei schimburi, ci îşi desfăşura activitatea în funcţie de orarul şi priorităţile şefului său direct”.

Deşi zilnic desfăşura activităţi împreună cu agentul Stan, “comisarul-şef Vornicu nu a manifestat interes în documentarea eventualelor probleme, de orice natură, ale subalternului său, cu toate că acesta fusese reclamat pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură sexuală, iar evenimentele ulterioare au conturat existenţa unui posibil comportament neadecvat”.

Șefa Biroului Poliție Rutieră sector 2 habar n-avea că pedofilul lucrează la ea

Totodată, au fost constatate deficienţe şi în cazul comisarului-şef Alina Dobre, şeful Biroului de Poliţie Rutieră pentru Sectorul 2 – aceasta a manifestat neglijenţă în cunoaşterea personalului din subordine, ceea ce i-a permis lui Eugen Stan să nu respecte programul de lucru şi să nu încerce să atingă standardele de performanţă.

“De altfel, potrivit declaraţiilor sale, ofiţerul nici nu cunoştea faptul că agentul de poliţie Stan Eugen ocupă o funcţie în statul de organizare al biroului”, se precizează în nota-raport.

 
foto Jean Mihai Pâlșu
Anchetă disciplinară la Brigada Rutieră şi la Secţiile 18 şi 22 de Poliţie
 În nota-raport se precizează că au fost dispuse ca măsuri:
 
– sesizarea ministrului de Interne pentru dispunerea declanşării cercetării prealabile pentru 
  • chestor de Poliţie Mihai Marius Voicu, director general al Direcţiei Generale de Poliţie Bucureşti, împuternicit în funcţia de adjunct 1 al inspectorului general al Poliţiei Române începând cu data de 21.09.2017;
  • chestor de poliţie Dragoş Orlando Nicu, împuternicit cu funcţia de director general al Direcţiei Generale de Poliţia municipiului Bucureşti începând cu data de 26.09.2017.

În Nota-Raport se arată în în data de 12.01.2018 (vineri), chestorii Nicu Dragoş Orlando şi adjunctul său Ştefan Eugen şi-au depus demisiile din funcţie.

Totodată, s-a început ancheta disciplinară faţă de 22 de poliţişti din cadrul Brigăzii Rutiere şi a secţiilor 18 şi 22 Poliţie.

De la Brigada Rutieră București:
  • 1. comisar-șef Emanuel Rene Vornicu, șeful direct al polițistului pedofil Eugen Stan;
  • 2. comisar-șef Victor Gîlceavă, șeful Brigăzii Rutiere București
  • 3. comisar Aurelian Călineață, împuternicit adjunnct al șefului Brigăzii Rutiere
  • 4. subcomisar Cătălin Ionuț Tudorache, înputernicit șef Supraveghere Rutieră pentru Sectoarele 3, 4 și 5
  • 5. inspector principal Marian Slabu, șeful Biroului Poliție Rutieră Sector 1
  • 6. inspector Radu Gâtan, din cadrul Serviciului Supraveghere Rutieră Sectoarele 1, 2 și 6
  • 7. subcomisar Ștefan Stoean, din cadrul Biroului de Psihologie
  • 8. subcomisar Dorel Bivolaru, din cadrul Brigăzii Rutiere – Serviciul Operativ Special
  • 9. subcomisar Alexandru Ursu, din cadrul Brigăzii Rutiere – Serviciul Operativ Special
  • 10. subinspector Roxana Porcaru, din cadrul Brigăzii Rutiere – Serviciul Supraveghere Rutieră Sectoarele 1, 2 și 6
  • 11. subinspector George Păun, din cadrul Brigăzii Rutiere – Serviciul Operativ Special
De la Secția 18 Poliție
  • 12. comisarul Gabriel Ursu, șef Birou Investigații Criminale
  • 13. subcomisar Daniel Oprea
De la secția 22 Poliție:
  • 14. cms șef Adrian Florin Pătru, șeful secției 22 Poliție
  • 15. scms George Dinicu, șef Birou Investigații Criminale
  • 16. cms șef Cosmin Stanciu, șeful Biroului Criminalistic din cadrul Secției 22
  • 17. sinsp. Daniel Popa, din cadrul Biroului Investigații Criminale
  • 18. sinsp Florin Neacșu, din cadrul Biroului Investigații Criminale
  • 19. ag. pr. Emanuela Tican. din cadrul Biroului Criminalistic
  • 20. ag. pr. Mihai Laită, din cadrul Biroului Investigații Criminale

Față de alți doi polițiști nu este posibilă atragerea răspunderii disciplinare – se mai arată în raport -, deoarece au ieșit la pensie:

  • 21. colonel (r) Daniel Gildo Vasile, fost șef al Brigăzii Rutiere până în august 2017
  • 22. colonel (r) Viorel Radu, fost șef al Secției 18 Poliție. 

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version