Reprezentanții Serviciului Român de Informații (SRI) au dat publicității, luni, protocolul de colaborare pe care l-au încheiat în 2009 cu Parchetul General și cu Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Cei de la SRI susțin că au decis desecretizarea protocolului pentru că acesta nu mai conține date sau informații care să pună în pericol securitatea națională a României.

“Principalul subiect tratat în cadrul protocolului se referea la crearea și operaționalizarea cadrului legal și organizatoric pentru acreditarea de securitate a sistemului informatic comun de gestionare a informațiilor clasificate vehiculate în procedurile de emitere a mandatelor de securitate națională.

Semnarea protocolului a fost făcută ca urmare a emiterii unei solicitări cu caracter obligatoriu din partea ORNISS (martie 2006), prin care se impunea celor două instituții încheierea unui acord reciproc de securitate, precum și dobândirea, de PICCJ, a unui certificat de acreditare de securitate.

În aplicarea dispozițiilor ORNISS, în anul 2009 a fost semnat acordul de securitate SRI-PICCJ, iar în anul 2012 s-a realizat acreditarea de securitate a sistemului informatic interconectat. În luna martie 2017 a fost prelungită acreditarea până în 2020”, este mesajul transmis de cei de la SRI.

Documentul desecretizat poate fi vizualizat mai jos:

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version