Proiectul legislativ de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari, reintroduse în 2015 de PSD – partid care se laudă acum că le va elimina -, a ajuns la comisii, urmând să fie adoptat săptămâna viitoare.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat, marţi, desfăşurarea şedinţei Comisiei pentru statut, joi 22 iunie, de la ora 10,00.

Comisia va da raport proiectului de lege, după ce va vota abrogarea capitolului referitor la indemnizaţiile speciale pentru parlamentari din Statutul deputatului şi senatorului.

Au mai fost două încercări de eliminare a pensiilor speciale, dar acele proiecte de lege, elaborate de PSD și PNL, s-au dovedit neconstituționale.

CCR: Eliminarea pensiilor speciale acordate parlamentarilor, neconstituțională. Cadou pentru Dorneanu, Meleșcanu, Năstase, Roman, Oprea

Peste 820 de foști parlamentari, între care Adrian Năstase, Petre Roman, Teodor Stolojan, Petre Daea și Gabriel Oprea, primesc așa-zisa „indemnizație specială” -acordată la ieșirea la pensie, deci pensie specială -, în funcție de numărul de mandate, astfel:

  • 4.448 de lei – pentru 1 mandat (4 ani);
  • 8.896 dde lei – pentru 2 mandate (8 ani);
  • 10.951 de lei – pentru 3 mandate (12 ani).

Aceste pensii speciale, eliminate de Guvernul Boc în 2010, au fost reintroduse, în anul 2015, printr-o inițiativă legislativă depusă de PSD și semnată inclusiv de Marcel Ciolacu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version