Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, şi premierul României, Dacian Cioloş, vor participa joi la o ceremonie de inaugurare oficială a Scutului Antirachetă de la Deveselu.

deveselu 2

Aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în februarie 2010, la Scutul Antirachetă a început să se lucreze din 2013, iar componentele sale au devenit operaţionale în decembrie 2015, însă abia acum se face inaugurarea oficială.

Înainte de a ajunge la Deveselu, Jens Stoltenberg a participat la o întrunire cu preşedintele României, Klaus Iohannis, ambele părţi mergând pe ideea că “scutul de la Deveselu reprezintă un succes al ţării noastre în relaţia bilaterală cu Statele Unite, cât şi din punctul de vedere al consolidării poziţiei României de Aliat de încredere în cadrul NATO. Iar proiectul româno-american contribuie substanţial la programul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, la întărirea securităţii României şi la consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA”.

Cioloş şi Stoltenberg vor fi însoţiţi la Deveselu de înalţi oficiali români, reprezentanţi ai Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, ai NATO, ai Forţelor Navale ale SUA dislocate în Europa, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi ai autorităţilor locale.

Secretarul general NATO ar în plan şi o vizită la sediul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est din Bucureşti, unde se desfăşoară exerciţiul Dacian Lynx 2016.

 

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version