Colonelul Cătălin Paraschiv, comandantului Brigăzii Speciale de Intervenţie “Vlad Țepeș” – formată din acei jandarmi blindați până în dinți și numiți din acest motiv “țestoase” – a acuzat marți, la Comisia parlamentară pentru Drepturile Omului, că de o lună – perioadă scursă de la violențele de la Mitingul Diasporei -, că i se “pune în cârcă un colaj de imagini”.

Paraschiv a reacționat în acest fel după ce deputatul Adriana Săftoiu i-a cerut să comenteze imaginile – difuzate pe toate rețelele de socializare – cu un băiat agresat de forţele de ordine fără să fi făcut nimic. 

Colonelul s-a arătat iritat pe tot parcursul audierii la comisie, iar la un moment dat a amenințat că prezentarea imaginilor din timpul protestelor încalcă o decizie a Curții Constituționale. 

Col BS Cătălin Răzvan Paraschiv

“Am fost audiat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Parchetelor militare, iar în Codul Penal prevede ceva: dezvăluirea fără drept de mijloace de probă sau de lucruri oficiale dintr-o cauză penală înainte de a se dispune o soluţie de trimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei de către un funcţionar public care a luat cunoştinţă în virtutea funcţiei se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”, s-a apărat colonelul.

“M-aţi invitat aici în calitate de comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie, am menţionat public, îmi asum toate faptele mele de comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie. Asigur că îmi asum toate faptele subordonaţilor mei, dar de aici şi a mi se pune în cârcă un colaj de imagini care rulează de o lună şi ceva de zile, care nu mă implică pe mine, nu vă supăraţi, dar nu am ce răspuns să dau”, a adăugat comandantul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, audiată și ea la comisie, alături de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, i-a sărit în ajutor:

“Este bine să ne precizăm rolul în toată desfăşurarea evenimentului din 10 august. Rog Comisia să ia act că rolul colonelului Paraschiv a fost rolul unei forţe de intervenţie în rezervă. A intervenit doar atunci când i s-a solicitat de către comandantul misiunii şi din perspectiva asta, am rugămintea să adresaţi întrebările pentru că vă asigur că, în măsura în care nu va intra într-un conflict cu calitatea pe care o are la Parchet, vă va şi răspunde. În rest, orice alte răspunsuri pe care le aşteptaţi de la mine sau de la domnul colonel Paraschiv vor trebuit primite, comentate din perspectiva rolului şi funcţiei pe care l-a avut fiecare factor “, a spus Carmen Dan.

Ministra s-a declarat deranjată și de întrebările care i-au fost adresate ei, refuzând pur și simplu să răspundă și jignindu-i pe membrii Comisiei care au îndrăznit să o chestioneze.

Astfel, la finalul audierii, deputata PNL Adriana Săftoiu i-a reproșat că nu a făcut nicio referire la oamenii pașnici bătuți fără motiv de jandarmi.

Carmen Dan a susținut însă că nicio instituție a statului nu s-a pronunțat încă asupra acestor aspecte – deși imaginile filmate chiar de protestatari sunt relevante.

”Trebuie să vină o instituție a statului să îmi spună că oamenii și-au luat bastoane degeaba?”, i-a replicat Săftoiu.

”Ați venit aici să ne spuneți ce avem voie și ce nu avem voie”, a intervenit deputatul Mircea Titus Dobre, fost PSD-ist.

”M-am uitat în regulament”, l-a întrerupt Carmen Dan.

”Constat că pentru dumeavoastră există două categorii: jandarmi și oameni”, a continuat Dobre.

”Sunteți foarte prost informat”, a spus Carmen Dan.

”Îmi pare rău, sunt prost informat, dumneavoastră sunteți cea mai deșteaptă”, a replicat Titus Dobre.

”Îmi pare rău, dar asta este realitatea”, a conchis Carmen Dan.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version