“Nu voi mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii în ce privește manifestațiile publice. Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestațiilor trebuie să-și asume responsabilitatea!”, transmite primărița PSD

Gabriela Firea renunță la Târgul de Sărbători din Piața Victoriei, după ce a ironizat-o până și premierul Mihai Tudose pentru soluția luată intempestiv de a bloca protestele #Rezist, organizate de “Corupția ucide”.

“Târgul de Crăciun, apropo că veni vorba, nu cred că este cea mai inspirată decizie un târg în mijloc. Am aflat astăzi şi eu despre acest lucru. În primul rând, spuneţi-mi cum ajunge omul acolo că nu prea sunt treceri de pietoni. Este complicat. Eu cred că (primarul general, Gabriela Firea-n.r.) îşi va da seama că nu este cea mai inspirată alegere. Mai mult se şi interpretează, am înţeles că se face târg ca să nu mai vină nu ştiu cine. Nu, dom’le, să vină!”, a declarat joi premierul Mihai Tudose.

Inițial, primărița PSD a refuzat să comenteze criticile lui Tudose, dar a negat că noul târg este menit să-i împiedice pe protestatarii #Rezist să manifesteze împotriva modificării legilor Justiției.

Primărița PSD se plânge că Tudose a admonestat-o public

Ulterior, Firea nu s-a putut abține și s-a plâns sâmbătă la Antena 3 că premierul Mihai Tudose a “găsit o manieră incorectă și necolegială” de a o “admonesta public”.

“Mă așteptam, dacă avea ceva de comunicat și o opinie – este dreptul domniei sale la opinii -, colegial să îmi dea un telefon sau să îmi solicite o întâlnire. Consider că PSD are răspundere în fața tuturor românilor, trebuie să aplice programul de guvernare, iar acest război care se creează PSD contra PSD nu ne ajută pe noi deloc, ci dimpotrivă le dă muniție adversarilor noștri. Sper ca din acest moment domnul prim-ministru să înțeleagă faptul că o manieră colegială și corectă de comunicare cu noi, colegii săi, încă colegii săi, trebuie fie una directă, nu cu apropouri, insinuări și ironii prin presă. Este lucrul cel mai urât care se poate întâmpla – între colegi cel puțin”, a declarat Firea.

Jelania vine după ce Firea a transmis într-un comunicat de presă că va muta într-o altă locație târgul pe care intenționa să-l amenajeze fix în mijlocul Pieței Victoria.

Evident că mutarea este doar un tertip, deoarece există deja Târgul de Crăciun în Piața Constituției, astfel că nu mai e nevoie de încă unul.

Comunicat patetic

Iată ce invocă, patetic, Gabi Firea, în comunicat:

“Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfășura, din cauza unor protestatari agresivi verbal și fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat și rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde.

Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituția României și legile țării sunt călcate în picioare fără ca instituțiile centrale ale statului să reacționeze. Asta înseamnă începutul anarhiei.

Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spațiu public ce aparține tuturor bucureștenilor, mâine se pot întâmpla evenimente similare la Administrația Prezidențială, la Parlament, la alte instituții publice care îi reprezintă pe toți cetățenii, indiferent de apartenența politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială, sau rasa.

Este foarte grav ce s-a întâmplat astazi si, ca atare, trag un semnal public de alarma.

Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde și târgul de Crăciun într-o altă locație, dar acest lucru nu rezolvă problema de fond”.

Diversiune: Firea minte că un protestatar a bătut un trecător

Gabi Firea susține în continuare, în comunicat, că un bărbat care trecea prin Piața Victoriei a fost bătut de un protestatar.

Însă imaginile arată cum persoana respectivă, care vorbea cu jandarmii, a injurat un protestatar #rezist, apoi l-a lovit cu rucsacul.

Jandarmii au reținut trei protestatari.  

Incident violent în Piața Victoriei. Filmul complet cu intervenția brutală a Jandarmeriei

Firea s-a lansat în acuzații nefondate:

“Legea a fost încălcată, un bărbat a fost bătut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresați fizic și verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au încălcat legea vor răspunde pentru asta, atât civil cât și penal”.

Firea amenință protestatarii: “Nu voi mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii în ce privește manifestațiile publice” 

Profitând de ocazie, primărița PSD amenință că nu va mai tolera menifestațiile neautorizate:

“Spatiul public este al tuturor, nu poate fi “rezervat” unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotriva, bine organizat. Există o legislație clară cu privire la adunările publice, iar respectarea acestei legislații este obligatorie atât pentru cetățeni, cât și pentru instituțiile care au atribuții în menținerea sau restabilirea ordinii publice.

Cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescența unor astfel de violențe. Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaurează în Capitala României și consecințele nerespectării legii în țara noastră.

Îi asigur pe bucureșteni că au în mine un reprezentant care va respecta ceas de ceas Constituția și legile țării, le va apăra tuturor drepturile și interesele legitime, și va lupa pentru că Bucureștiul să fie într-adevăr o capitală europeană, din toate puncte de vedere.

În această ordine de idei, nu voi mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii în ce privește manifestațiile publice. Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestațiilor trebuie să-și asume responsabilitatea”, conchide Firea în comunicat.

Carmen Dan o asigură pe Gabi Firea “de întreg sprijinul MAI”

Ministrul de Interne, Carmen Dan, anunță că a dispus verificări cu privire la modul în care jandarmii și-au îndeplinit atribuțiile în urma conflictului dintre protestatari și angajații Primăriei Capitalei care au venit să amenajeze târgul de sărbători.

Potrivit unui comunicat de presă remis sâmbătă seara de MAI, “reprezentanții conducerii Ministerului Afacerilor Interne au avut o întâlnire de lucru cu cei ai Primăriei Capitalei cu privire la imposibilitatea desfășurării activităților de organizare a unui eveniment public autorizat, în Piața Victoriei”.

“În urma analizării incidentelor care au avut loc în Piața Victoriei au rezultat următoarele concluzii: o autoritate publică, respectiv Primăria Capitalei, a fost împiedicată să desfășoare o activitate autorizată, mai multe persoane au intervenit asupra unor bunuri care nu le aparțineau riscând deteriorarea acestora, iar o persoană a suferit vătămări corporale. În consecință, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan a dispus verificări cu privire la modul în care structurile subordonate MAI și-au îndeplinit atribuțiile ce le revin, conform legii”, se arată în comunicat.

În document se precizează că ministrul Carmen Dan o asigură pe Gabriela Firea “de întreg sprijinul MAI și de întreaga sa disponibilitate în colaborarea instituțională în scopul continuării activităților în interesul public și în menținerea siguranței cetățeanului”.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat că o parte dintre protestatarii aflați în Piața Victoriei au intrat în conflict cu angajații Primăriei Capitalei care amenajau Târgul de Sărbători, au împins gardurile de protecție și au încercat să intre pe partea carosabilă. Trei persoane au fost ridicate de jandarmi.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version