Gabriela Firea a renunțat la procesul intentat fostului președinte Traian Băsescu, retrăgându-și plângerea penală pentru șantaj și amenințare depusă în 16 aprilie la Parchetul General – condus la acea dată de Tiberiu Nițu – și dublată, a doua zi, de un denunț similar semnat de 176 de parlamentari, în frunte cu premierul de atunci Victor Ponta, cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, cu Liviu Dragnea şi “tata socru” Ilie Sârbu.

Gabriela Firea, luata la tinta de ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer

Anunțul privind retragerea plângerii penale a fost făcut de Firea duminică seară la Antena 3, însă nu este prima dată când ea spune acest lucru.

Imediat după infirmarea de către noul procuror general, Augustin Lazăr, a soluţiei de trimitere în instanță a rechizitoriului (28 iulie), acesta constatând “lipsa unei anchete efective”, ea a declarat că preferă să se ocupe de primărie, nu să revină “la declarațiile și audierile de la Parchetul General în acest dosar”.

În ordonanța semnată de Augustin Lazăr, prin care s-a dispus reluarea anchetei, se arată că în rechizitoriu faptele sunt descrise la modul general, este luată în considerare doar percepția Gabrielei Firea în acest caz, iar “depășirea limitelor libertății de exprimare nu implică în mod necesar intrarea în sfera răspunderii penale”.

Dosarul ar fi creat un precedent periculos, știindu-se atacurile publice dintre politicieni, mai ales în campaniile electorale.

Firea și liderii PSD au făcut circ timp de doi ani cu acest dosar iar în precampania electorală pentru locale ea s-a folosit de acest proces, renunțând la medierea începută în 13 noiembrie.

Astfel, la mijlocul lunii februarie, senatoarea PSD a anunțat că renunță la mediere.

La acel moment, Traian Băsescu a fost întrebat de jurnalişti de ce nu i-a cerut scuze public senatoarei PSD pentru ca medierea să se poată produce iar fostul preşedinte a răsspuns: “Cer scuze public când există o faptă”.

”În cadrul medierii nu am ajuns la un consens prin care să retracteze afirmațiile făcute. Nu am avut această situație, în care să exprime un regret. Și atunci, eu eram în cadrul unui interviu și live a apărut informația că dosarul de la Parchet e în situația în care poate fi transmis către instanță, dar că procurorul general a decis să se reia acheta de la zero”, a spus Gabriela Firea.

“Nu vreau să fac niciun fel de catalogare, am o responsabilitate publică, sunt primarul general al Capitalei și nu aș vrea să dau semnale într-un sens sau altul. Dar, personal, pot să spun că acel moment a fost începutul analizei interioare dacă nu cumva ar fi mai bine ca eu să fac pasul lateral și să îmi retrag plângerea”, a adăugat ea.

Întrebată dacă nu cumva Traian Băsescu câștigă astfel bătălia politică, Gabriela Firea a răspuns: ”s-a așternut și puțin uitarea și fiecare român și-a făcut propria impresie și nu a mai așteptat cineva un verdict din justiție, el venind atât de târziu; cumva, alte subiecte au devenit mai importante”.

Povestea “șantajului”

Firea l-a dat în judecată pe Băsescu pe vremea când acesta era preşedinte şi a spus într-un interviu televizat, referindu-se la ea în contextul înfiinţării în Parlament a Comisiei Nana – condusă de Mihai Fifor (PSD).

Concret, Băsescu a declarat că poate spune că Firea este “o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist”.

“Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus Băsescu despre Florentin Pandele, al doilea soţ al senatoarei PSD provenită de la “Antenele” lui Dan Voiculescu.

Băsescu: “E o șantajistă de profesie”

Traian Băsescu a adăugat că Gabriela Firea este “o şantajistă de profesie” – ea pierzând un proces în justiţie în acest sens şi fiind nevoită să-i plătească daune de 1.000 de lei Narcisei Iorga, membru CNA.

“Nu e un atac la o femeie, e un atac la o şantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine şcoala turnătorului Felix”, a precizat Băsescu.

Gabriela Firea a luat foc: “Aştept cu interes reacţiile instituţiilor statului şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest act flagrant de intimidare a unui senator al României!”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version