Procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, a fost audiat luni la DNA în ancheta pe care o derulează procurorii anticorupție privind moduld e elaborare a proiectului OUG 13.

constantin_sima_dna_02156100

La intrarea în sediul DNA, Sima a spus că nu a contribuit la elaborarea sau redactarea respectivei ordonanțe de urgență. “Nu, nu am contribuit”, a spus Sima.

Săptămâna trecută, Direcția Națională Anticorupție a confirmat că s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative și că se efectuează acte procedurale.

“Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate. Precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, a informat DNA.

Anterior, Ministerul Justiției a precizat că a primit o solicitare din partea DNA de a transmite, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor penale, precum și cu proiectul de lege referitor la grațiere.

“În cursul zilei de ieri, 1 februarie 2017, Ministerul Justiției a primit solicitarea Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție — de a transmite, până la data de 2 februarie, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea Ordonanței de urgență a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate și completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal și Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României pentru grațierea unor pedepse”, comunica MJ.

Pe 2 februarie, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală și Constantin Sima, în contextul anchetei DNA referitoare la elaborarea actelor normative privind modificarea Codurilor penale și grațierea.

Ulterior, Secția pentru procurori din cadrul CSM a decis încetarea detașării la Ministerul Justiției a Oanei Schmidt-Hăineală și a lui Constantin Sima, pentru că au contribuit la proiectul OUG iar ancheta procurorilor DNA să se poată face fără presiuni.

Astfel, este așteptată acum și citarea Oanei Schmidt-Hăineală la audieri.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version