„Dacă Curtea Constituțională este un obstacol în reformarea pensiilor speciale, atunci trebuie să numim în viitor alţi oameni (judecători – n.r.) la CCR, care să schimbe această opinie”, a declarat, miercuri, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
 
Însă înnoirea CCR cu 3 judecători din totalul de 9 este posibilă abia peste un an, în iunie 2022.

Ghinea a fost întrebat, în conferința de presă în care a prezentat varianta finală a proiectului PNRR, ce a promis la Bruxelles în legătură cu pensiile speciale.
 
„Că va fi o legislaţie specială, dacă nu mă înşeală memoria, dar vă invit să verificaţi, tot în 2022 ar trebui să fie adoptată şi vom aduce pensiile speciale în linie cu contributivitatea”, a răspuns el.
 
La remarca jurnalistului că acest lucru nu este posibil, având în vedere deciziile CCR şi faptul că unele categorii au pensii de serviciu, Ghinea a răspuns: „Tocmai de-asta am pus că în limitele mandatului pe care-l stabileşte Curtea Constituţională. Nu putem noi, ca guvern, să ne angajăm la ceva ce încalcă o decizie a CCR. Dar, dacă tot m-aţi provocat, vă spun că este complet anormal să se decidă de către judecători nivelul pensiei şi propunerea pe care o să o fac partidului din care fac parte – USR PLUS – este că în viitoarele numiri la CCR trebuie să ţinem cont de opinia lor pe acest subiect. Eu nu o să recomand niciodată să fie numit cineva la CCR dacă menţine această opinie aberantă că nu se poate umbla la pensiile speciale”.
 
„Este simplu. Deocamdată starea de fapt este că avem aceste decizii ale CCR pe care trebuie să le respectăm. Eu sper ca pe viitor să se schimbe această formulă aberantă prin care se declară un drept constituţional un nivel al pensiei”, a mai spus Cristian Ghinea.
 

Configurația actuală a CCR arată astfel:

 
Judecători numiți de PSD:
  • Valer Dorneanu – numit în 2016
  • Marian Enache – numit în 2012
  • Gheorghe Stan – numit în 2019
  • Cristian Deliorga – numit în 2019

Numiți de PNL și UDMR:

  • Mona Pivniceru – numită de PNL în 2012
  • Varga Attila (UDMR) – numit prin renunțarea PNL, în 2016
Numiți de șefii statului și de alte partide:
  • Daniel Morar – numit de Băsescu în 2012
  • Livia Stanciu – numită de Iohannis în 2016
  • Simina Tănăsescu – numită de Iohannis în 2019

Chiar dacă au fost numiți de PNL și UDMR, Pivniceru și Varga au votat cot la cot cu judecătorii puși de PSD, astfel că scorul la vot este, în cele mai multe cazuri, de 6 la 3.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version