Afaceristul Gigi Becali, patronul clubului de fotbal FCSB, a anunțat, zilele trecute, că a învins statul român într-un proces judecat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Becali a precizat că este vorba despre un proces pornit de la celebrul dosar al schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale.

În 2013, Becali a luat 2 ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzat că a intervenit pe lângă șefii MApN pentru a obține de la aceștia, în condiții avantajoase, un teren foarte bine cotat. A oferit la schimb un teren cu o valoare net inferioară, lucru care a dus la prejudiciu creat în dauna MApN.

A fost o sentință fatală pentru Becali, pentru că în urma ei afaceristul a ajuns la închisoare. Becali mai avea o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendare din dosarul sechestrării de persoane.

La cinci ani de la decizia care l-a aruncat după gratii, Becali a anunțat că a învins statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

A obținut o decizie favorabilă plecând de la premisa că a fost condamnat în baza unei legi care a apărut după comiterea faptei.

‘Am fost condamnat pe o lege care nu exista. Am fost condamnat pe o lege retroactivă. Cum adică a fost judecat Becali pe art. 13 din legea 78 pe 2000? Când acest articol nu exista la momentul în care a fost comisă fapta. În octombrie am făcut schimbul și în noiembrie s-a modificat Codul Penal. Fapta nu exista. Și să spună guvernul de atunci cum a fost condamnat pe Becali pe informații clasificate la care avocatul nu a avut acces’, a fost mesajul transmis de afacerist.

În aceste condiții, Gigi Becali a anunțat că solicită 3 milioane de euro din partea statului român, respectiv cei 800.000 de euro pe care i-a plătit ca prejudiciu plus aproape 2,2 milioane de euro plătiți ca penalități.

În plus, afaceristul solicită curățarea sistemului de procurori și judecători ‘pentru că nu e normal ca tu, Livia Stanciu, care ai patru condamnări la CEDO și care ai făcut abuzuri și ai încălcat drepturi constituționale să mai stai judecător la Curtea Constituțională. Asta e cea mai mare nebunie în țara românească. Ce mai cauți mă femeie aici? Du-te mă acasă, ascunde-te în cămară și nu mai ieși’.

Becali acuză ‘mentalitatea asta satanică a procurorilor. Ei au nebunii. Îmi spunea un procuror că se concurează pe ani de pușcărie dați. Care obține mai mulți ani de pușcărie pe dosarele instrumentate e mai șmecher. Dar, oricum, ei fără judecători nu fac nimic. Este important să fie în câmpul tactic al judecătorilor. Dacă nu au susținere, nu mai fac abuzuri. Pentru că și dacă face unu un abuz se anulează dacă vine judecătorul și dă cu achitarea’.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version