Guvernul Ciucă a alocat, în ședința de miercuri, 5 milioane de lei pentru repatrierea cu aeronave TAROM a românilor abandonați de Blue Air pe aeroporturi, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Peste 3.000 de români sunt afectați de hotărârea Blue Air de a sista toate zborurile, pe motiv că are conturile blocate de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Sorin Grindeanu: „Vom aproba Hotărârea de Guvern privind alocarea unei sume din rezerva bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, bani care vor fi folosiți la repatrierea cetățenilor și la alocarea unei sume de sprijin”. 

Nicolae Ciucă: „Toate aceste demersuri trebuie făcute cu respectarea legii și toate fondurile alocate de la bugetul de stat trebuie recuperate de la compania care a generat această situație. Rog ANPC să monitorizeze întregul proces, iar la nivelul ministerelor de linie să asigurăm monotorizarea tuturor structurilor care au fost nominalizate să se ocupe de această situație. De la MAE am primit date: 2.098 de români au apelat la serviciile consulare”.

Premierul Nicolae Ciucă a discutat, marţi seara, „cu miniştrii de resort şi autorităţile implicate în gestionarea situaţiei cetăţenilor români afectaţi de oprirea zborurilor Blue Air și a dispus măsuri pentru rezolvarea acestei crize”, a anunţat la finalul şedinţei, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Premierul a dispus ca prioritară să fie aducerea în ţară a cetăţenilor aflaţi pe aeroporturile din afara graniţelor. În acest sens, românii îşi pot anunţa prezenţa şi pot solicita sprijin la secţiile consulare de la ambasadele noastre din ţările respective. Totodată, pot să vă anunţ că, în această seară, a fost activat un număr unic al call-center-ului gestionat de Ministerul Afacerilor Externe. Acest număr unic va fi publicat şi pe pagina Guvernului şi a MAE. Este numărul de telefon la care cetăţenii români aflaţi pe aeroporturi din afara ţării îşi pot semnala prezenţa şi pot solicita asistenţă consulară şi să solicite sprijin pentru a ajunge acasă. Numărul de telefon care le este pus la dispoziţie este 0040751084537. Este număr unic gestionat de MAE. După ce vor fi centralizate datele cetăţenilor români care sunt afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air, aeronavele TAROM vor fi pregătite să efectueze zborurile necesare pentru ca românii de peste graniţă să ajungă acasă în siguranţă”, a precizat Dan Cărbunaru.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că a avut o discuţie cu ministrul Mediului, Tanczos Barna:

„Am vorbit cu ministrul Barna, pentru că poprirea a fost făcută de către AFM şi urmează să aibă o discuţie cu cei care au luat această decizie şi să deblocheze situaţia, pentru că nu putem lăsa românii să aştepte în aeroporturile din care urmau să vină către ţară. Este vorba de 3.000 de români”.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a cerut, marți, companiei Blue Air „să reia imediat toate zborurile şi să-şi onoreze obligaţiile faţă de călători”.

„Conturile au fost blocate de AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu – n. r.) din cauza faptului că Blue Air are o datorie de peste 28 milioane de lei la bugetul AFM. Este în procedură de executare silită de foarte mult timp, motiv pentru care s-a procedat, conform legii, la recuperarea acestei creanţe. Decizia de a suspenda aceste zboruri este una absolut nejustificată. Blocarea conturilor de către AFM nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această companie. Cer Blue Air să reia zborurile imediat, să-şi onoreze obligaţiile faţă de călători, să-şi onoreze obligaţiile faţă de bugetul de stat, să se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reeşalonare a acestei datorii şi de a rezolva pe cale legală acest diferend”, a spus ministrul Mediului.

El a insistat că Blue Air are obligaţia de a plăti această datorie la bugetul AFM, deoarece nu a achiziţionat şi nu a restituit certificatele de gaze cu efect de seră, obligaţie respectată de celelalte companii aeriene.

“S-a ajuns în această situaţie din cauza faptului că Blue Air nu a respectat legea. Subliniez încă o dată că această blocare a conturilor nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor. Ministerul Transporturilor, prin licenţa pe care a emis-o, nu a condiţionat niciodată activitatea acestei companii în acest fel şi nu le-a dat drept niciodată să facă o asemenea suspendare a tuturor zborurilor. Solicit companiei Blue Air să se adreseze imediat AFM şi să rezolve pe cale legală acest diferend şi solicit, de asemenea, să reia imediat toate zborurile şi să-şi onoreze obligaţiile faţă de călători”, a reiterat Tanczos Barna.

Conform unui comunicat al Ministerului Mediului, compania Blue Air Aviation înregistrează o obligaţie fiscală la bugetul Fondului pentru Mediu în valoare de peste 28,7 milioane lei. Suma este reprezentată de neîndeplinirea obligaţiei de restituire a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (GES) aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021. În cazul companiei Blue Air, este vorba despre 54.230 de certificate. Termenul pentru restituirea certificatelor GES a expirat în luna mai 2022.
 
„Având în vedere neplata obligaţiei fiscale, chiar şi după comunicări repetate, apeluri şi somaţii transmise către companie, fără ca acestea să se concretizeze în vreun fel, Administraţia Fondului Pentru Mediu (AFM) a fost nevoită să pună în aplicare legislaţia în vigoare, prin emiterea titlului executoriu conform Codului de procedură fiscală”, se menţionează în comunicat.

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version