În planul său de management depus pentru ocuparea funcției de procuror-șef al DNA, Marius Iacob, fost adjunct al Laurei Codruța Kovesi, a precizat că 300 de magistrați au dosare de corupție. Atât Iacob, cât și ceilalți 3 candidați au fost respinși de ministrul Tudorel Toader, care a lansat o nouă procedură de desemnare a șefului DNA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni că nu știa despre acest lucru, deși a trimis Corpul de control de la MJ în vara trecută la DNA. Iar în toamnă a apărut, hodoronc-tronc, înființarea Secției speciale de anchetare a judecătorilor și procurorilor, în proiectul de modificare a Legii 304/2004.

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în urmă cu o săptămână, motivând că este “obligat”.

Astfel, dosarele vor fi preluate de la DNA de către viitoarea Secţie pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. 

Dar iată cum face pe niznaiul Toader: “Am aflat şi eu că sunt 300 de dosare care trebuie transferate. Într-o cauză pot fi mai mulţi făptuitori, autori, suspecţi, ce or fi dânşii. La momentul în care va avea loc transferul, sigur vom vedea la ce se referă respectivele cauze. Evident că mi se par şi mie foarte multe, evident că nu am ştiut niciunul dintre noi aşa ceva şi tot evident, cred, este faptul că aşa se poate justifica împotrivirea ca respectiva secţie să se înfiinţeze la Ministerul Public”.

Ministrul Justiției nu a precizat cine sunt “noi”.

Iată ce a scrie Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA, în proiectul de management depus la Ministerul Justiţiei, că la Direcţia Naţională Anticorupţie sunt înregistrate aproximativ 300 de dosare în care sunt cercetaţi magistraţi, dosare ce trebuie înaintate noii secţii care va fi înfiinţată în cadrul Parchetului General.

“Înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie duce la modificarea competenţei DNA cu privire la persoanele care deţin calitatea de judecător sau procuror. Legea nr. 207/2018 prevede şi obligaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a înainta cauzele în care sunt cercetaţi magistraţi, la momentul în care secţia devine operaţională. În prezent, la Direcţia Naţională Anticorupţie sunt înregistrate aproximativ 300 de cauze care se află în această situaţie”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version